İsrail, Batı Şeria'daki yerleşimleri durdurdu

Güncelleme Tarihi:

İsrail, Batı Şeriadaki yerleşimleri durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2009 09:30

İsrail kabinesi, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerindeki inşaatların 10 ay süreyle durdurulmasını onayladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, alınan kararın, barış müzakerelerinin başlatılmasına yardımcı olacağı umudunda olduğunu söyledi. Ancak Filistin yönetimi, Kudüs'teki inşaatlar durdurulmadan müzakerelere dönmeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Kararın, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın Orta DoÄŸu Özel Temsilcisi George Mitchell ve Amerikan yönetimi ile varılan uzlaÅŸma çerçevesinde alındığı belirtildi.Â

İsrail güvenlik kabinesinin bugün yapılan toplantısında alınan karara 11 bakanın olumlu oy kullandığı, aşırı sağdaki İsrail Evimiz (Yisrael Beiteniu) partisinden Ulusal Altyapı Bakanı Uzi Landau'nun ise karşı oy verdiği bildirildi.

Hükümetin Şas partili Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Eli Yişai ile diğer Şaslı bakan Ariel Attias toplantıya katılmadı.

Ancak durdurma uygulamasının sadece Batı Şeria'yı kapsadığı, Doğu Kudüs'ü içermediği bildirildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde yılbaşındaki Dökme Kurşun operasyonu ile duran barış görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için Filistin tarafı, Doğu Kudüs başta olmak üzere Batı Şeria'daki tüm Yahudi yerleşimlerinde inşaat faaliyetlerinin durmasını talep ediyordu.

NETANYAHU MÜZAKEREYE ÇAĞIRDI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, alınan kararın, İsrail ile Filistinliler arasındaki uzlaşmazlığı sona erdirip tarihi bir barış anlaşmasına ulaşılmasını sağlayacak anlamlı müzakerelerin başlatılmasına yardımcı olacağı umudunda olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Netanyahu, kararın güvenlik kabinesince bire karşı 11 oyla kabul edilmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, dost bir çok ülkenin, barışa doğru önce İsrail'in anlamlı adımlar atması halinde, Filistinlilerin ve Arap ülkelerinin de buna karşılık vereceğini söylediklerini belirtti.

Kararı "kapsamlı ve aynı zamanda acı verici" diye nitelendiren Netanyahu, Doğu Kudüs'teki Arap mahallerinde Yahudilere ait inşaatların uygulama kapsamına girmediğini doğruladı ve Kudüs'te yapılaşmaya herhangi bir sınırlama koymadıklarını açıkladı.

Durdurma uygulamasının sadece yeni yapılacak inşaatlar için geçerli olduğunu, halen inşaat halindeki binaların yapımının devam edeceğini söyleyen Netanyahu, bunlardan sadece bazılarının kapsam dahilinde olduğunu da kaydetti. İsrail Başbakanı, "Mevcut inşaatları durdurmuyoruz. Yerleşimlerde normal yaşam için gerekli olan sinagoglar, okullar, çocuk yuvaları ve kamuya ait binaların yapımını sürdüreceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Filistinlilere barış müzakerelerine girme çağrısında bulunan Netanyahu, "Şimdi, müzakerelerin başlama, barışa doğru harekete geçme zamanıdır. İsrail bugün barışa doğru kapsamlı bir adım atmıştır. Filistinlilerin de aynı şekilde hareket etmeleri zamanıdır" dedi. Hükümetinin barışa doğru anlamlı bir adım attığını yineleyen Netanyahu, Filistinlilere "Gelin, birlikte barış yapalım" çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanı, bölge barışının gelişmesi için ABD ile yakın çalışmaya kararlı olduklarını da ifade etti.

İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak ise "Amaç, Filistinlilerle müzakerelerin yenilenmesine yönelik bir pencere açmak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Barak, yerleşimlerle ilgili üst kuruluş olan Yeşa Konseyi liderlerinin de şu anda böyle bir kararın gerekli olduğunu anlayacaklarını ümit ettiğini belirterek, konsey liderlerinin sorumlu davranmalarını beklediklerini kaydetti. İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer de kararın, Filistinlileri müzakerelere dönmeye zorlayacağını ifade etti.

Yeşa Konseyi ise karara sert tepki gösterdi. Netanyahu hükümetinin Batı Şeria'daki yerleşimleri geliştirmek için verdiği sözler doğrultusunda seçildiğini belirten Yeşa Konseyi Başkanı Danny Dayan, kurulmasının hemen sonrasında hükümetin yerleşimlerle ilgili adımlardan vazgeçtiğini ifade edip, bundan tüm bakanları sorumlu tuttuklarını söyledi.

Haberin Devamı

"MÜZAKERELERE DÖNMEYİZ"
Filistin Devlet Başkanlığı konuyla ilgili olarak, İsrail özellikle Kudüs'te olmak üzere yerleşimlerdeki tüm inşaatları durdurmadan müzakerelere dönmeyeceklerini açıkladı.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, Filistin resmi haber ajansı Wafa'ya yaptığı açıklamada, Kudüs'ün hem Filistinliler, hem de tüm Araplar için bir kırmızı çizgi olduğunu belirterek, Kudüs'ün parçası olmadığı bir durumun asla kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Ebu Rudeyda, müzakerelere geri dönüşün ancak ve ancak Kudüs dahil, Batı Şeria'daki tüm yerleşimlerdeki inşaatların durdurulmasıyla mümkün olacağını yineledi.

Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ise Filistinlilerin ilerideki devletinin başkenti olarak kabul ettiği Doğu Kudüs'teki Yahudi inşaatlarının, 10 aylık durdurma uygulamasının dışında tutulmasının "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ABD ise kararı memnunlukla karşıladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!