İsrail Başbakanı Netanyahu ABD'ye gitti

Güncelleme Tarihi:

İsrail Başbakanı Netanyahu ABDye gitti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2009 12:18

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere Washington'a gitti.

Ynet haber sitesi, Netanyahu'nun henüz Obama ile görüşmesi konusunda resmi bir "doğrulama" almadığını belirtmesine karşın, İsrail radyosu, Netanyahu'nun yarın akşam Beyaz Saray'da Obama ile bir araya geleceğini duyurdu.

Ancak Netanyahu ve Obama'nın ortak basın toplantısı düzenleyip düzenlemeyecekleri henüz bilinmiyor. Bu arada Obama'nın Kuzey Amerika Yahudi Federasyonu genel kurulunda yapacağı konuşmanın da iptal edildiği bildirildi. Genel kurulun Salı günkü çalışmalarında 3 bin dolayında kişiye hitap etmesi programlanan Obama'nın, bu katılımını iptal ederek, Teksas eyaletindeki Fort Hood üssünde, silahlı
saldırıda hayatını kaybeden askerler için düzenlenecek törene katılacağı açıklandı.

Netanyahu, federasyonun genel kuruluna yarın hitap edecek. Salı günü geçeceği Paris'te çarşamba günü Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşecek olan Netanyahu'nun, aynı gün İsrail'e dönmesi bekleniyor.

İsrail Başbakanı'nın Paris ziyaretinden bir gün sonra ise Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Paris'te Sarkozy ile görüşeceğine dikkat çekiliyor.

Bazı siyasi gözlemciler, Netanyahu'nun Şam ile barışa yönelik görüşmelerin yeniden başlatılmasına yönelik herhangi bir işaret vermemesine karşın, Filistin tarafıyla içinde bulunulan siyasi çıkmazın, Netanyahu'yu bu konuda zorlayabileceğine işaret ediyor. Netanyahu'ya ABD'deki temasları sırasında Savunma Bakanı Ehud Barak da eşlik ediyor.

LİEBERMAN, DANİMARKA VE HOLLANDA'YI ZİYARET EDECEK

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman, resmi ziyaret çerçevesinde Danimarka ve Hollanda'yı kapsayan gezisine bugün başlıyor. 4 gün sürecek resmi temasları sırasında Lieberman'a Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon eşlik edecek.

Lieberman, Kopenhag'da Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Moller, diğer bazı bakanlar ve Parlamento Başkanı Thor Pedersen ile bir araya gelecek, bu ülkedeki Yahudi toplumu temsilcileri ile görüşecek.

Avigdor Lieberman, Hollanda'da ise Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Temsilciler Meclisi Başkanı Gerdi A.Verbeet ve yine Yahudi toplumu temsilcileriyle bir araya gelecek.

Lieberman'ın her iki ülkedeki temasları sırasında, bölgesel konuların yanı sıra bir süre önce ele geçirilen silah dolu gemiyle ilgili olarak, İran ve Suriye'ye yönelik BM kararlarının işletilmesi, "teröre karşı savaşın sürdürülebilmesi" için Goldstone raporuna kesin tavır sergilenmesi gibi konulara da ağırlık vereceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!