İspanyol siyasetine kadın damgası

Güncelleme Tarihi:

İspanyol siyasetine kadın damgası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2004 02:01

İspanya’da yarısı kadınlardan oluşan yeni kabinenin ilk icraatı, Irak’tan asker çekme kararı oldu. Yaklaşık üçte biri kadınlardan oluşan yeni mecliste de çoğunluk kararı destekliyor.

İSPANYA’da sekiz yıllık bir aradan sonra sosyalistleri tekrar iktidara taşıyan Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından kurulan 16 üyeli yeni hükümette sekiz bakanlık kadınlara verildi. 350 milletvekilinin 125’inin kadın olduğu meclisin ilk dışişleri icraatı, Irak’tan asker çekmek olacak.

Kral Juan Carlos huzurunda Anayasa ve İncil üzerine yemin ederek göreve başlayan Zapatero hükümetinde Kültür, Eğitim-Bilim, Konut, Sağlık, Bayındırlık, Çevre ve Tarım bakanlıklarına kadınlar getirildi. Başbakan Zapatero’nun yardımcılığına da ünlü bir kadın hakim olan Maria Teresa Fernandez de la Vega atandı.

Başbakan Yardımcısı De la Vega, Başbakan Zapatero’nun Irak’tan askerlerin geri çekilmesi kararının gerekçesini meclise açıklayacağını ve parti temsilcilerinin sorularını yanıtlayacağını söyledi.

İspanyol askerlerinin Irak’tan çekilmesi kararına, parlamentodaki siyasi partilerden sadece anamuhalefetteki Halkçı Parti sert tepki gösterdi. Diğer partiler ise kararı memnuniyet verici buldular.

AİLE İÇİ ŞİDDET

Yeni Bakanlar Kurulunun yüzde 50’sini oluşturan kadınlar, bir diğer icraat olarak da, İspanya’da aile içi şiddette sebebiyet veren erkeklerin ağır bir şekilde cezalandırılmasını öngören kanun tasarısını Parlamento’ya sevk etme kararı aldılar. Geçen 14 Mart’taki genel seçimlerin sonucunda, İspanya Meclisini oluşturan 350 milletvekilinden 125’i kadın adaylar arasından seçildi. Geçen Yasama döneminde ise, İspanyol meclisinde 90 kadın milletvekili görev yapıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!