İspanya'nın yeni kralı resmen 6'ncı Felipe

Güncelleme Tarihi:

İspanyanın yeni kralı resmen 6ncı Felipe
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 11:14

Parlamenter monarşiyle yönetilen İspanya'da 6'ncı Felipe'nin krallık dönemi bugün resmen başladı.

Haberin Devamı

76 yaşındaki babası Juan Carlos'un tahtından feragat etmesinin ardından yerini alan 46 yaşındaki 6'ncı Felipe için mecliste yemin töreni düzenlendi.

Dünyadaki diğer monarşilerden farklı olarak 6'ncı Felipe, 1975 yılında babası Juan Carlos'un krallık töreninde olduğu gibi taç giymeyecek. 6'ncı Felipe'nin İspanyol Anayasası üzerine yemin ettiği tören sırasında kürsüde, İspanyol monarşisinin sembolü olan taç ve kral asası altın kaplamalı bir sandığın üzerinde durdu. 6'ncı Felipe, İspanya Silahlı Kuvvetler'in en üst komutanı olarak mareşal nişanının takılı olduğu Kara Kuvvetleri'ne ait resmi davet üniformasıyla törene katıldı. Törende eşi Kraliçe Letizia ile küçük kızları Prenses Sofia ve Leonor da hazır bulundu.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Töreni 6'ncı Felipe'nin annesi eski kraliçe Sofya ile ablası Prenses Elena da meclis koltuklarından takip etti. Prenses Elena'nın töreni izlerken gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Juan Carlos ise basın karşısında ön plana çıkmak istemediği için bu törene katılmadı.

Haberin Devamı

PRENSES CRISTINA YİNE YOK
6'ncı Felipe'nin yolsuzluk soruşturmasında sanık olarak ifade veren diğer ablası Prenses Cristina ise son dönemde olduğu gibi meclisteki resmi törende de protokol dışında bırakıldı.

İspanyanın yeni kralı resmen 6ncı Felipe

Yeni kral için meclisteki yemin töreninin ardından sadece resmi davetler için kullanılan şehir merkezindeki Kraliyet Sarayı'nda resepsiyon verildi.

İspanyanın yeni kralı resmen 6ncı Felipe

Kralın tacı meclise böyle getirildi.

Meclisteki genel kurul salonunda düzenlenen ve sadece Başbakan, Senato ve Meclis başkanları ile milletvekilleri, senatörler, eski başbakanlar ve İspanya'daki 17 özerk yönetimin başkanının davetli olduğu yemin töreni, Felipe'nin İspanya Kralı olarak yapacağı ilk konuşmayla son buldu.

Kral 6'ncı Felipe konuşmasında İspanya'nın birliğine olan inancını ifade etti. Yeni kral ayrıca "dürüst ve şeffaf" bir İspanya çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

İspanyanın yeni kralı resmen 6ncı Felipe
DÜNYANIN EN GÜZEL KRALİÇESİ

Kral 6'ncı Felipe ve Kraliçe Letizia meclisten Kraliyet Sarayı'na kadar arabayla giderek trafiğe tamamen kapatılan bu güzergah üzerinde bekleyen halkı selamladı.

Madrid Belediyesi, yaklaşık beş kilometrelik güzergahı İspanyol bayrakları ile donatırken, polis tören boyunca yolda bekleyen vatandaşların hiçbir şekilde cumhuriyet bayrağı sallamasına izin vermedi.

İspanyanın yeni kralı resmen 6ncı Felipe

BALKONLAR KİRALIĞA ÇIKARILDI
Kralın geçeceği yolun üzerinde evi ve ya iş yeri olan çok sayıda kişi de bu fırsatttan yararlanarak 2 bin ila 6 bin euro arasında değişen fiyatlarda balkonlarını kiralığa çıkardı.

Kraliyet Sarayı'nda düzenlenen davete ise siyaset, diplomasi, iş ve kültür dünyasından 2 bin kadar önemli isim katıldı.

Haberin Devamı

İspanyanın yeni kralı resmen 6ncı Felipe

Juan Carlos, meclisten önce La Zarzuela Sarayı'ndaki seremonide oğluna başkomutanlık kuşağını böyle giydirdi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Dünyanın dört bir yanından 200 kadar basın kuruluşundan 3 bine yakın gazetecinin akredite olduğu 6'ncı Felipe'nin krallık töreninde polis ve jandarmadan oluşan 7 bine yakın güvenlik görevlisi hazır bulundu. 120 nişancı da çatılara ve özel noktalara yerleştirildi.

ÜÇ GÖZALTI
6'ncı Felipe'nin yemin töreni olaysız geçse de bir grup monarşi karşıtı tüm uyarılara rağmen gösteri girişiminde bulundu.

Başkent Madrid'deki tören boyunca çok geniş güvenlik önlemleri alan polis, monarşi karşıtlarının gösteri girişimlerini önledi. Mahkeme yasağı olmasına rağmen Madrid'deki Sol meydanına girmek isteyen 500 kadar cumhuriyet yanlısı, polis tarafından engellendi. Ellerinde "özgürlük" yazılı pankartlar taşıyan grup, "Halkın sesi yasa dışı değildir", "polis devletine hayır", "Madrid halkı seferber ol" şeklinde sloganlar attı. Üzerlerinde cumhuriyet sembolü kıyafetler ve bayraklar olan ikisi kadın üç kişinin, güvenlik güçlerine karşı gelmekten gözaltına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Bu arada töreni izlemek ve yeni Kral'ı selamlamak isteyen İspanyollar, sıcak havadan dolayı zor anlar yaşadı. Madrid Belediyesi, 98 kişinin sıcaktan baygınlık geçirdiğini, 10 kişinin hastaneye götürüldüğünü açıkladı.

Dört saat süren tören sonrasında Madrid'de trafik açılarak, şehir hayatı normale döndü.

İspanyanın yeni kralı resmen 6ncı Felipe

İspanya'da diktatör Franco sonrasında 1975 yılında Kral olan Juan Carlos'un 2 Haziran'da tahtı oğlu Veliaht Prens Felipe'ye bıraktığını açıklamasından sonra başlayan yasal süreç dünkü imza töreniyle son bulmuştu.

İspanyanın yeni kralı resmen 6ncı Felipe

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!