İspanya mahkemesi iade talebini çekti

Güncelleme Tarihi:

İspanya mahkemesi iade talebini çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 19:17

İspanya Yüksek Mahkemesi hakimi Pablo Llarena, Brüksel’de bulunan eski Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve dört eski Katalan bakan hakkındaki tutuklama ve iade talebini geri çekti.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZLIK yanlısı referandumun ardından 30 Ekim’de Brüksel’e giden Puigdemont ve 4 eski Katalan bakan hakkında Ulusal Mahkeme’de yürütülen soruşturmanın Yüksek Mahkeme’ye geçmesi sonrasında eski Katalan yetkililerin hukuki durumlarında değişiklik yapıldı. Yüksek Mahkeme Hakimi Llarena, Katalonya’da 21 Aralık’ta yapılacak yerel meclis seçimlerine aday olan ve yaptıkları açıklamalarda İspanya’ya döneceklerini söyleyen Puigdemont ve dört eski bakan hakkındaki Avrupa tutuklama ve iade talebinin artık geçerli olmadığına hükmetti.
Diğer yandan hakim Llarena’nın kararında Puigdemont ve dört eski bakan hakkında ulusal tutuklama emrinin ise halen geçerliliğini koruduğu görüldü. İspanyol basınında yer alan yorumlarda Puigdemont ve diğer dört siyasetçinin İspanya’ya giriş yapmaları halinde tutuklanacakları ancak yurt dışında serbest olacakları ifade edildi.

Haberin Devamı

‘KARARIN ARKASINDA HUKUKİ TAKTİK VAR’
Katalonya gazetesi La Vanguardia, Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararın arkasında hukuki bir taktik olduğunu iddia etti. Haberde, Belçika mahkemesinin 14 Aralık’ta Puigdemont ve dört eski Katalan bakan hakkında İspanya’nın iade talebiyle ilgili kararını vereceği hatırlatılarak “Belçika mahkemesi Puigdemont’u sadece görevini kötüye kullanma suçundan İspanya’ya iade edilebilir. Bundan dolayı da sadece kamu görevinden men cezası alır ve devlete karşı başkaldırma ve ayaklanma suçlarından İspanya’da yargılanması önlenmiş olur. Yüksek Mahkeme, Avrupa tutuklama ve iade talebini geri çekerek Puigdemont ve diğer dört eski Katalan bakanın İspanya’ya giriş yapmaları halinde yargılanmalarının önünü açık bıraktı” görüşü savunuldu.

DEVLETE KARŞI İSYANLA SUÇLANMIŞLARDI
Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumu ve ardından 27 Ekim’de Katalonya yerel parlamentosunun ilan ettiği tek taraflı bağımsızlık kararı sonrasında Başsavcılığın girişimiyle ayrılıkçı Katalan siyasetçiler hakkında “Devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmak” suçlarından soruşturma açılmıştı.
Başlangıçta, eski Katalonya özerk yönetimi hükümeti üyeleri ve iki sivil toplum örgütü temsilcisi hakkındaki soruşturmaya Ulusal Mahkeme’nin, eski Katalonya Meclis Başkanı ve dört Divan Kurulu üyesi hakkındaki soruşturmaya ise Yüksek Mahkemenin baktığı açıklanmıştı.
Ancak geçen hafta soruşturmaların birleştirilerek hepsine Yüksek Mahkeme’nin bakmasına karar verilmişti.

BAKMADAN GEÇME!