'İşlenen insanlık suçuna tanıklık ettim'

Güncelleme Tarihi:

İşlenen insanlık suçuna tanıklık ettim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2016 00:11

Yunanistan’a geçmeye çalışırken teknelerinin batması sonucu hayatını kaybeden 3 yaşındaki Aylan Kurdi’nin, kıyıya vuran cansız bedenini görüntüleyen DHA muhabiri Nilüfer Demir’e Birleşmiş Milletler Gazeteciler Derneği (UNCA) tarafından New York’ta yapılan galada ‘altın ödül’ verildi. Aynı gecede Leonardo DiCaprio da ödül aldı. 

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl, Bodrum’dan Yunanistan’ın İstanköy Adası’na geçmeye çalışırken, teknelerinin batması sonucu hayatını kaybeden 3 yaşındaki Aylan Kurdi’nin, kıyıya vuran cansız bedenini görüntüleyerek, mülteci sorununu dünyanın ‘suratına çarpan’ fotoğrafa imza atan DHA muhabiri Nilüfer Demir, Birleşmiş Milletler’in en önemli gazetecilik ödülünün sahibi oldu. Demir’e Birleşmiş Milletler Gazeteciler Derneği (UNCA) tarafından New York’ta yapılan galada “altın ödül” verildi.

Ödül gecesinin sunucusu olan CNN’in dünyaca ünlü muhabiri  Richard Roth,  “Ege sahilinde yaşanan mülteci krizini dünyaya en iyi yansıtan sahile vuran küçün çocuğun fotoğrafıyla BM’nin ve hükümetlerin mülteci yaklaşımına bakışını canlılık veren fotomuhabiri Nilüfer Demir asla unutulmayacak bir iş yaparak altın ödüle layık görüldü” ifadesiyle ödülünü almak için Demir’i sahneye davet edince BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Leonardo DiCaprio’nun da bulunduğu protokol masası başta olmak üzere salondaki yüzlerce diplomat ve gazeteci tarafından ayakta alkışlandı.

Haberin Devamı

Yılbaşında görev süresi dolacak olan BM Genel Sekreteri tarafından gala öncesinde kabul edilerek tebrik edilen Demir, ödülünü UNCA başkanı Giampaolo Pioli’nin elinden aldı.

İşlenen insanlık suçuna tanıklık ettim

‘AYLAN LİDERLERİ HAREKETE GEÇİRDİ’

Hürriyet’in BM temsilciliği tarafından UNCA ödülüne aday gösterildikten sonra “Altın Ödülü”ü kazanan DHA muhabiri Nilüfer Demir, ödül töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün küçücük bir çocuğun görüntülerini dünyaya aktardığı için burada olduğunu belirterek şöyle konuştu: “O fotoğrafı çekerken işlenen insanlık suçuna tanıklık ettim. Vatanından, evinden olmuş bu küçük çocuk, çaresizliğin yarattığı büyük göçün temsilcisi olmuştu. Daha iyi bir hayat için yollara düşen ailesinden ayrılmıştı. Bölünen bir ailenin kumsaldaki dramıydı. Aylan’ın kaybetiği, hayatı liderleri harekete geçirdi.”

Bu ödülü DHA ve Türkiye adına almaktan gurur duyduğunu söyleyen Demir, “Yeryüzünde Aylan’ların  cansız bedenlerinin ısısız kıyılara vurmadığı, başka çocukların vücutlarına şarapnel parçalarının vurmadığı günlerde gazetecilik yapmayı diliyorum” dedi. 

Haberin Devamı

New York’ta gazeteci ve diplomatlardan oluşan 700’ü aşkın davetlinin katıldığı Wall Street’deki Cipriani’de  düzenlenen gala gecesinde BM’nin “İklim Değişikliği” konusunda barış elçisi olan Oscar ödüllü Leonardo Di Caprio’ya “Küresel Vatandaş” özel ödülü verildi.  Leonardo DiCaprio ise ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmasının yaşanan mülteci kriziyle ilgili bölümünde Nilüfer’e atıfta bulunarak “Dünya, Türkiye’de bedeni sahile vuran küçük bir çocuğun fotoğrafını gördü. Bu akıllarımızdan çıkmıyor, bu tür olayların yaşanmadığı bir dünya istiyoruz” ifadesini kullandı. Galaya katılan isimler arasında Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, İngiltere eski başbakanı Gordon Brown, BM Genel Kurul Başkanı Peter Thomson, ABD’nin BM Büyükeçlisi Samantha Power ve İtalyan tenor Andrea Bocelli de vardı. 

Haberin Devamı

 Alman Deutche Welle televizyon kanalından Martin Jay de aynı ödüle layık görülürken, Zimbabwe’den Küresel Güney Gelişim Dergisi muhabiri Ray Mwareya “gümüş” ve Kenya’dan Dış Politika Dergisi muhabiri Ty McCormick de “bronz” ödül aldı. UNCA, televizyon haberciliği kategorisinde de ödüller verdi.

İşlenen insanlık suçuna tanıklık ettim

TIME dergisi Demir’in fotoğrafı için şu ifadeleri kullandı: “Nilüfer Demir’in fotoğrafı mültecilere Avrupa’daki sınırları açtı. Bu fotoğraf, hareketsiz bir görüntünün ne kadar güçlü bir etki yaratabileceğini hiç olmadığı kadar kanıtlamış oldu. Sığınmacı krizi üzerine gördüğümüz olağanüstü çalışmayı temsil ediyor.”

Haberin Devamı

PULİTZER’E DE ADAY OLMUŞTU

DHA muhabiri Nilüfer Demir’in çektiği ve dünyayı sarsan Alan Kurdi fotoğrafı, TIME dergisi tarafından Şimdiye kadarki en etkili 100 fotoğraf arasında gösterilmiş, küresel gazeteciliğin en ünlü ödül organizasyonu Pulitzer’e de aday olmuştu. Nilüfer Demir’in çektiği fotoğraf ayrıca Almanya’da yılın fotoğrafı ödülüne layık görülmüş,  ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü de Nilüfere Demir’e layık görülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!