İslam'ın öteki kadınları

Güncelleme Tarihi:

İslamın öteki kadınları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2001 01:58

Amerikan Time Dergisi, internet sitesinde, ‘İslam’da kadın' konusunda bir araştırma yayınladı. Araştırmada, İslam ülkeleri arasında en özgür kadınların Türkiye'de olduğu vurgulandı.

Time.com'da yayınlanan ‘‘İslam'ın öteki kadınları’’ başlıklı yazıda, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi öğrencisi genç kızların fotoğrafı kullanıldı. İslamabad, New York, Yeni Delhi, Riyad, Tahran ve Kahire'den muhabirlerin yanı sıra İstanbul'dan Andrew Finkel araştırmaya imza attı.

Time.com, Türkiye'nin laik sistemi için şunları yazdı: ‘‘Türkiye'deki kadınlar, İslam aleminin en özgür olanları. Malezya ve Endonezya'da da kadınların hayli gelişme kaydettiği inkar edilemez. Türkiye'deki profesyonel iş kadınlarının sahip olduğu önem, İslam ülkelerindeki standartlarla kıyaslandığında önemli olduğu kadar Avrupa çerçevesinde de dikkat çekmektedir. Türkiye'nin liberalizmi, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasıdır. Atatürk, Türk kadınlarına Müslüman aleminde görülmemiş haklar vermiş, hırslı, laik bir liderdir. Geçen hafta Türk Parlamentosu'nda benimsenen yeni Medeni Yasa, aile yaşamına yeni reformlar da getiriyor. Artık erkek, evin reisi değil ve çocuklara dair tek başına kararlar veremeyecek. Evlenme yaşı 15'ten 18'e çıkarılıyor ve mülkiyet paylaşımında eşit haklar tanıyor.’’

Çiller’i örnek verdiler

Time.com'da İslam aleminde kadın hakları reformlarının yavaş ilerlediği vurgulanarak amansız bir mücadele verildiğine işaret ediliyor. 1999'da Kuveyt Emiri Şeyh Cebir el-Ahmed el-Sabah kadınlara oy verme ve parlamento seçimlerinde aday olma hakkını tanıdı. İran Parlamentosu, genç, bekar bir kızın yurt dışında eğitim isteğini, babasının itirazına karşın kabul etti. Suudi Arabistan kadınlar için kimlik kartı çıkarmaya başladı. Müslüman kadınlar siyasi zaferlere de imza atmaya başladı. Suriye Parlamentosu'nun 250 üyesinin 26'sı kadın. Irak'ta ise 250 üyeden 19'u kadın.

Pakistan, Bangladeş ve Endonezya'da kadınlar eşleri ya da babaları sayesinde liderlik koltuğuna kavuştu. Tansu Çiller ise 1993-1995 döneminde hiçkimsenin desteğini görmeden başbakan oldu.

TIME: HZ. MUHAMMED FEMİNİSTTİ

Time.com İslam dünyasında kadın manzarasına ise şöyle bir genel bakış sergiledi:

‘‘Hazreti Muhammed, zamanına göre bir feministti. İstenmeyen kız bebeklerin canlı olarak gömüldüğü 7'nci Yüzyıl Arabistan'ında İslam bu uygulamayı yasakladı. Kocalarının malları olarak görülen kızlar, İslam sayesinde, eğitim ve mal sahibi olma hakkına kavuştu, ancak sorunlar da Hazreti Muhammed döneminin mirası. Kuran'da kız evlatlara mirastan yüzde 50 hak tanınırken, erkek evlatlara böyle bir sınırlama yok. Pakistan'da bir kadının tecavüze uğradığını kanıtlaması için 4 erkeğin bizzat olaya tanıklığı gerekli. İslam, kadınlara tek eş, erkeklere 4 eş hakkı tanıyor. Yasal evlenme yaşı çok küçük. İslam toplumunda kadınlar boşanırken binbir güçlükle karşılaşırken, erkeğin 3 kere ‘‘boş ol’’ demesi yeterli. Dayak, Müslüman bir kadın için olağan bir davranış. Her yıl yüzlerce kadın namus cinayetlerinin kurbanı oluyor. Müslüman kadınların pek çoğu kültürel ve aile baskısıyla örtünüyor. Taliban ise bu kısıtlamaları maksimuma çıkardı ama Suudi Arabistan'da da hayli sıkı yasaklar geçerli. Suudi kadınlar otomobil kullanamıyor, hukuk ve mühendislik gibi dallarda eğitim göremiyor. Batı'nın eleştirilerine karşın İran'da kadınlar kısmen özgürler. Mal alıp, satabiliyor, otomobillerini kullanıyor, kendi işlerini kurabiliyor, oy verebiliyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!