İslam’da bir ilk cumada kadın imam

Güncelleme Tarihi:

İslam’da bir ilk cumada kadın imam
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2005 02:02

ABD’nin New York kenti İslam dininde bir ilke imza attı. Dünyada ilk kez bir kadın imam, kadınlı, erkekli cemaata Cuma Namazı kıldırdı. Virginia Üniversitesi profesörü Amina Vadud, New York camilerinin, teklifine tepki göstererek kapılarını kapaması üzerine, bu tarihi namazı Manhattan’daki St. John Katedrali’nin Sinod Binası’nda kıldırdı.

Haberin Devamı

New York’un Manhattan semtindeki St.John Katedrali’nde ilk kez kılınan Cuma Namazı, Amerikan medyasının ilgi odağı oldu. Kadınların imamlık hakkını gündeme getirdiği ‘Kuran ve Kadın’ kitabıyla tanınan Afrikalı asıllı Prof. Dr. Amina Vadud, namaz öncesi bir basın toplantısı düzenledi. İslam dininde kadın ve erkek eşitliğinin önemini vurgulayan Vadud, ‘Cuma Namazı’nı bir kadın olarak ilk kez ben kıldıracağım’ dedi. Vadud, ‘Bu benim için yeni bir şey değil, 10 yıl önce Güney Afrika’dan böyle bir teklif aldım’ diye konuştu. Kadın ve erkeğin ruh olarak Allah tarafında eşit olduğunu belirten Vadud, daha sonra imam mahalline geçti.

Cuma Namazı’nı organize eden ‘İslam Uyanış Hareketi’ üyesi Asra Numani ezan okuduktan sonra, Amina Vadud 2 saat süren Cuma hutbesi okuyup, namaz kıldırdı. Haremlik selamlık olarak ayrılan 100 kişilik cemaatin çoğunluğunu kadınlar oluştururken, başı açık olan kadınlar da saf tuttu.

PROTESTO EDİLDİ

Cuma Namazı’nın kılındığı katedralin önünde toplanan bir grup, tekbir getirerek Vadud’u protesto etti. Ancak polisler tarafından kiliseyi çeviren tel örgülerin dışına çıkarıldılar. Eylemlerine burada da devam eden protostocular, Vadud ve cemaati için, ‘Bunlar feminist, bu kişiler İslam’ı temsil etmiyor, homeseksüellik, pornoya ve alkole de müsaade ediyorlar’ diye tepki gösterdiler.

İslam’da kadın hakları için ayaktayız

NAMAZI organize eden eski Wall Street Journal yazarı Asra Q. Numani ise, ‘İslam’da kadın hakları için ayaktayız. Arka kapıyı ya da gölgeleri artık tercih etmeyiz’ dedi.

Asra Numani’nin namazı başı açık kıldığı da dikkat çekti. Amina Vadud’un iki saat süren hutbe ve imamlığından önce İslami Uyanış Hareketi üyesi Asra Numani ezan okudu.

Katedralde namaz

Amina Vadud namazı Manhattan’daki St. John Katedrali’nin Sinod Binası’nda kıldırdı. Bu gelişme karşısında ABD’li Müslüman liderler çekinceli kaldı. New York’ta faaliyet yürüten İslam’da Kadınlar Örgütü lideri Ayşe el Adaviye, ‘Bu tür bir değişim toplumun içinden gelmeli. Ama bu dışarıdan zorlanıyor’ diye konuştu. Bazı çevreler de, Numani’nin yazdığı kitabın reklamını yapmak için böyle bir organizasyon planladığını iddia ediyor.

Kadın imam tartışması

ABD’de Prof. Amina Vadud’un dün New York’ta Cuma namazı kıldırması din adamları arasında farklı yorumlara yol açtı. Bazı din bilginleri kadınların erkeklere imamlık yapamayacağını belirtirken, kadının kadınlara imamlık yapmasında sakınca olmadığı da ifade edildi. İşte din bilgillerinin konuya ilişkin görüşleri şöyle:

Caiz değil

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Kadınların erkeklere namaz kıldırması caiz değildir. Kadınlar kadınlara imamlık yapabilir. Uygulamada Peygamberimiz’den günümüzü kadar gelen uygulama böyledir. Eğer dinde yeri olsaydı Peygamberimiz dönemindeki çok mümtaz kadın şahsiyetler vardı. Sahibilerin kendisinden bilgi aldığı Ayşe gibi Fatma gibi. Onlara imamlık yaptırılırdı. Hümmü Varaka rivayeti var, ancak bu çok istisnai bir durumdur.

Sakınca yok

Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş: Kadınların kadınlara imamlık yapmasında görüş ayrılığı yok. Bence bir kadın imamlık yapma şantlarına haizse, bilgi ve birikimi varsa Cuma Namazı kıldırmasında sakınca bulunmuyor.

Özel amaçlı

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz: İslam’da Cuma Namazı kıldıran kadın örneği bulunmuyor. Kadınlar kadınlara imamlık yapabilir. Erkeklere yapamazlar. ABD’de ortaya çıkan bu olay, özel amaçlı bir teşebbüstür, diye düşünüyorum.

Erkeğe zor

Dünyanın en üst düzey İslam alemlerinden sayılan, Mısır’ın başkenti Kahire’deki El Ezher Camii şeyhi Seyid Tantavi, ‘Kadının vücudu özeldir. Kadınlar, kadınlara imamlık yapabilir. Ama erkeklere yaptıklarında, arkasında namaz kılanların imamlarının vücuduna bakması ve sadece ibadete odaklanması zorlaşır’ dedi.

Kabul olmaz

Ürdün’ün eski din işleri bakanı, Abdülaziz el Hayat ise, ‘Din büyükleri, karışık cemaatlere imamlık yapmasına izin vermemiştir. Erkeğin yanında bile namaz kılamazlar, arkalarında kılmalılar. O namazda bulunan erkeğin duası kabul olmaz’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!