İskoçya'da özerkliğe ilk adım

Güncelleme Tarihi:

İskoçyada özerkliğe ilk adım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

İskoçlar dün sandık başına giderek İngiltere'den bağımsız bir parlamento isteyip istemedikleri konusunda oy kullandılar.İki sorulu referandumdan ‘‘evet’’ çıkması halinde İskoçya, 290 yıl aradan sonra İngiltere'den bağımsız bir parlamentoya kavuşacak, ayrıca parlamento vergi oranlarını ayarlama yetkisine sahip olacak.

İskoçya'da dün ülkenin geleceğini belirlemek için sandık başına giden 4 milyon seçmene, ‘‘İskoçya'nın bağımsız bir parlamentosu olsun mu?’’ ve ‘‘Parlamentoya vergiyi artırma veya düşürme yetkisi verilsin mi’’ şeklindeki iki soru soruldu. Kamuoyu araştırmalarına göre halkın büyük kısmının birinci soruya ‘‘evet’’ cevabı vermesi bekleniyor. İkinci referandum sorusunun ise halktan kılpayı destek alacağı tahmin ediliyor.

Sandıktan iki soruya da yüzde 50'nin üstünde ‘‘evet’’ çıkması halinde İskoçya 290 yıl önce birlik anlaşması imzaladığı İngiltere'den bağımsız bir parlamentoya sahip olacak. 129 sandalyeli meclis eğitim, sağlık, adalet ve kültür alanlarındaki yasamalarda bağımsız, ancak savunma, ekonomi, dış politika ve sosyal güvenlik alanlarında Londra'ya bağlı olacak. Ayrıca kurulacak parlamento vergi oranlarını, belli limitler içinde yeniden ayarlayabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!