’İşkenceci’ Mukasey, ABD’nin yeni adalet bakanı oldu

Güncelleme Tarihi:

’İşkenceci’ Mukasey, ABD’nin yeni adalet bakanı oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2007 00:00

ABD’de, Alberto Gonzales’in istifasıyla boşalan adalet bakanlığı görevine Başkan George Bush’un adayı Michael Mukasey (66) getirildi.

Emekli hakim Mukasey, önceki gece Senatoda yapılan oylamada 40’a karşı 53 oyla ABD’nin 81’inci adalet bakanı oldu. Bush ise Teksas’taki çiftliğinden Senato’ya teşekkür etti ve Mukasey’in seçkin bir adalet bakanı olacağını ifade etti.

Beyaz Saray’ın oyuncağı olduğu eleştirileri karşısında Ağustos ayında istifa eden Alberto Gonzales’in yerine atanan Mukasey ise kendisini şimdiden büyük bir eleştirinin ortasında buldu. Zanlıların soruşturulmasında su tahtası işkencesine başvurmanın yasadışı olduğunu kabul etmeyen Mukasey şimşekleri üzerine çekti. Su tahtasının "iğrenç" olduğunu kabul eden yeni adalet bakanı, bununla birlikte uygulamayı tam olarak bilmediği için buna işkence diyemeyeceğini söylüyor. Ayrıca konuyu bu şekilde tartışmanın sorgu memurlarının işini zorlaştıracağını söyleyen Mukasey dün yemin ederek görevine başladı.

SU TAHTASI NASIL BİR İŞKENCEDİR

Konuşturulmak istenen kişi, sırt üstü bir tahtanın üzerine yatırılıyor.

Bacakları ve elleri gerilerek bağlandıktan sonra, kurbanın yüzüne bir bez parçası örtülüyor. Ardından, kovayla yüzüne yavaşça su dökülüyor.

Olağanüstü bir boğulma hissi yaratan bu yöntem, kişinin direncini kırıyor.

Türlü işkencelere dayanan El Kaide liderlerinden "Fanilalı terörist" Şeyh Halid Muhammed’e bu yöntem uygulanmış. Muhammed, işkencenin kadın ajana da izletilmesi üzerine konuşmaya başlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!