IŞİD teröründen dağa kaçtılar

Güncelleme Tarihi:

IŞİD teröründen dağa kaçtılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 01:11

Irak, Suriye ve Türkiye üçgenindeki sınır bölgesini kontrol etmek için savaşan IŞİD’in Irak Kürt yönetiminin denetimindeki Sincar’ı ele geçirmesiyle onbinlerce kişi dağa kaçtı.

Haberin Devamı

Yaz sıcağı altında ve kendilerinden biat etmelerini isteyen IŞİD tehlikesi karşısında yardım bekliyorlar. BM’ye göre 200 bin Ezidi zor durumda. Telafer’den kaçıp Sincar’a sığınan Türkmenler de yine yollarda.

10 Haziran’da Irak’ın kuzeydeki Musul’u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yeni adıyla İslam Devleti militanları, hafta sonu taarruza geçti. Önce Zumar kasabası daha sonra pazar sabahının karanlığında Ezidilerin Irak’taki ana merkezi 300 bin nüfuslu, Musul’un 60 km kuzeybatısındaki Sincar, IŞİD’in kontrolüne geçti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçlerinin çekilmesiyle Sincar’da kara bayraklarını devlet binalarına çeken, Şii türbesini yıkan IŞİD, ‘zaferini’ “Irak, Suriye ve Türkiye üçgenindeki sınıra ulaşmış bulunmaktayız. Allah, mücahitlerine tüm bölgeyi özgürleştirme izni verecek” sözleriyle duyurdu. Birleşmiş Milletlerin Irak temsilcisi Nickolay Mladenov, 200 bini aşkın kişinin kasabadan kaçtığını söyleyip, “büyük bir insani trajedi yaşanıyor” uyarısında bulundu. DHA’ya konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Türkmen Cephesi milletvekili Aydın Maruf ise Sincar’da son iki gün içerisinde çatışmalarda en az 400 kişinin öldüğünü bunlardan 60’ının Peşmerge olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

AÇ-SUSUZ YOLLARDA

Sincar’ı terk etmeye çalışırken çatışmalar yüzünden yolda kalan Ezidi meclis üyesi Haji Ghandour, yıllarca inançları yüzünden yaşadıklarını hatırlatarak “Tarihte 72 katliam gördük, Sincar’ın 73’üncü olmasından endişe ediyoruz” dedi. Dohuk’tan konuşan Ezidi insan hakları aktivisti Khodhr Domli, “Daaş’ın (IŞİD’in Arapçadaki adının kısaltması) Sincar’da Ezidilere karşı yaptığı etnik temizlik. Binlerce insan Dohuk’a doğru geliyor. Ancak binlercesi de Sincar dağlarında mahsur kaldı. Aralarında yaşlılar ve çocuklar var. Ne yiyecekleri ne suları var, bazıları öldü bile. İki tehlikeyle karşı karşıyalar, doğa ve Daaş” dedi.

Türkmenler yardım bekliyor

IŞİD’in Irak’ın orta kesimlerinde ilerleyişini sürdürmesi, Türkmen grupları harekete geçirdi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, BM’ye Türkmenlerin korunması için askeri uçuşlara kapalı tampon bölge oluşturulması talebiyle başvuru yaptı. Sincar, Telafer’den kaçan Türkmenlerin de sığındığı bölge idi. Bir Türkmen aktivist, “Kaçan 500 Türkmen aileden 100 kadarı Sincar’ın 15 km kadar dışındaki fabrikaya ulaşabildi. Yardıma ihtiyaçlaı var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!