IŞİD’in kara kutusu ABD’de

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’in kara kutusu ABD’de
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 01:12

Amerikan ordusunun 16 Mayıs’ta Suriye’de IŞİD’in mali işlerden sorumlu liderlerinden Ebu Sayaf’a düzenlediği baskında terör örgütünün yönetim biçimi, finansal yapısı ile ilgili dört ile yedi terabayt’lık data hazinesine ulaştığı belirtiliyor. New York Times’a göre veriler sayesinde iki hafta içinde örgütün liderlerinden biri daha öldürüldü, IŞİD liderlerinin eşlerinin haberleşmede önemli rol oynadığı, petrol gelirlerinin nasıl paylaşıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ABD’nin özel askeri birliği Delta Force kuvvetleri, 16 Mayıs’ta terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye’deki petrol ve doğalgaz operasyonlarından sorumlu komutanı Ebu Sayyaf’ı rezidansında baskınla öldürmüştü. ABD Başkanı Barack Obama’nın emriyle yapılan, grubun içinde en az bir muhbirin ABD’lilere yardım ettiği baskında Ebu Sayyaf’ın eşi Ümmü Sayyaf da sağ ele geçirilmişti. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, ABD ‘örgüte büyük darbe vuran’ bu baskınla sadece Sayyaf’ı öldürmekle kalmadı, IŞİD’in liderlik mali yapısıyla, güvenlik önlemleriyle ilgili önemli veriler elde etti. Dizüstü bilgisayarları, cep telefonları ve diğer materyallerden elde edilen bu veriler, dört ile yedi terabayt boyutunda. Materyallerin analiz edilmesiyle iki hafta içinde elde edilen verilerle 31 Mayıs’ta ABD, Suriye’nin kuzeyinde Haseke yakınlarında örgütün aşiret ilişkilerinden sorumlu emiri Ebu Hamid’e yönelik hava saldırıları düzenledi. IŞİD doğrulamasa da Amerikalılar, Ebu Hamid’in bu saldırıda öldüğünü tahmin düşünüyor.

Örgütün toplantı biçimi


Elde edilen veriler ayrıca örgüt lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin koalisyon güçleri tarafından izlenmemek için nasıl güvenlik önlemi aldığını da gösteriyor. Bağdadi, IŞİD’in başkenti olarak görülen Rakka’daki merkezinde emirlerle periyodik olarak biraraya geldiğinde güvenliğinin sağlanması için görüşmeye gelenlere özel şoför ayarlanıyor, cep telefonlarına ve diğer teknolojik aletlere el konuluyor. Elde edilen bilgilere göre ayrıca Bağdadi’nin eşi dahil IŞİD liderlerinin eşleri bilinenden daha çok rol üstleniyor. IŞİD liderleri, elektronik dinlemeye yakalanmamak için eşleri üzerinden iletişim sağlıyor.

Petrolü böyle paylaşıyorlar

IŞİD’in petrol üretiminden elde edilen geliri nasıl bölüştürdüğü bilgisi de elde edilen veriler arasında. Petrol gelirinin yarısı örgütün genel işletme bütçesine gidiyor, geri kalan yarısı ise aşağı yukarı petrol sahası üretim bölümlerinin bakımına ve işçilerin maaşlarına gidiyor.
Ele geçirilen bilgilerin dışında operasyonda yakalanan Ebu Sayyaf’ın eşi Ümmü Sayyaf’ın soruşturmacılara bilgi sağladığı belirtildi. Öte yandan haberde elde edilen verilerin örgüte karşı savaşta etkili kullanılmasında soru işaretleri olduğu, örgütün Irak’ta Ramadi’yi, Suriye’de ise antik kent Palmira’yı ele geçirdiğini hatırlatıldı.

ÇATIŞMALARDAN KAÇIYORLAR

Suriye’nin Sülük kasabası ve çevresindeki köylerde IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların sürmesi ve hava saldırıları nedeniyle tedirginlik yaşayan Suriyeliler, Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi yakınlarındaki sınır hattına sığındı.

Haberin Devamı

Kritik tugay muhaliflere geçti

Haberin Devamı

Suriye’de muhaliflerin dün güneydeki Deraa kenti Harek beldesinde 52’nci Tugay’da kontrolü ele geçirdiği belirtildi. Birçok muhalif grubun birleşmesinden kurulan Güney Cephesi’nin sözcüsü AFP ajansına yaptığı açıklamada, 24 saat süren yoğun çatışmaların ardından dün şafak vaktinde 52’nci Tugay’ı tamamen ele geçirdiklerini, kısa ve hızlı gerçekleşen operasyona en az 2 bin muhalifin katıldığını söyledi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Örgütü de muhaliflerin 52. Tugay’ı ele geçirdiğini doğruladı. Tugay çevresinde muhalif birliklerle rejim güçleri arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği, orduya ait savaş uçaklarının hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Deraa ile Suveyda kırsalında yer alan ve 12 bin hektar üzerinde kurulu, ülkenin en büyük kışlalarından biri olan “52’nci Tugay”ın içerisinde savunma, hava, tank ve roket birlikleri bulunuyor. Tugay, güney cephesinin önemli iki bölgesi Deraa ile Kuneytra arasında kritik bir pozisyonda bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Türkiye’nin Esad tutumu aşırı’

WASHINGTON Post gazetesi yazarı David Ignatius, PBS televizyonunda Türkiye’deki seçim sonuçlarını değerlendirdi. Ignatius, “AKP başka bir partiyle koalisyon kurabilmesi istikrar anlamına gelir. Erken seçim ihtimali tedirgin edici” dedi. Seçim sonuçlarının özellikle Suriye’deki duruma ilişkin sonuçları hakkında da konuşan Ignatius, Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı aşırı sert bir tutum aldığını söyledikten sonra, “Erdoğan, ABD’yi bunun Esad’ı devirmeye yönelik bir savaş olmasına zorluyor. Başkan Obama da bu konumun farkında. Geçen hafta ABD ile Türkiye arasında, Türkiye-Suriye sınırında muhaliflerin eğit-donat çalışmalarına olanak sağlanması kapsamında bir çeşit güvenli bölge oluşturulması hakkında görüşmeler yapıldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!