IŞİD 90 Süryaniyi kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

IŞİD 90 Süryaniyi kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 22:28

Libya’da 21 Mısırlı Kıpti Hıristiyan’ı infaz eden terör örgütü IŞİD, bu kez önceki gün Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseki kenti çevresindeki Süryani köylerine baskın düzenledi. Örgüt, aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 90 Süryani Hıristiyan’ı kaçırdı.

Haberin Devamı

Terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseki kentinin çevresinde ele geçirdiği köylerde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 90 Süryani Hıristiyan’ı kaçırdı. Önceki gün şafaktan önce IŞİD, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine 70 km uzaklıktaki Suriye’nin Haseki eyaletinin Tal Tamer beldesi yakınındaki Habur Nehri kıyısı boyunca kurulu Süryanilerin yaşadığı köylere baskın düzenledi.
Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, IŞİD’in 7 köyü ele geçirdiğini duyurdu. Merkezi İngiltere’de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre baskında en az 90 Süryani kaçırıldı. Bu baskınlar Türkiye ve Suriye sınırında IŞİD ile Kürt gruplar arasında son günlerde yoğunlaşan çatışmaları izliyor.

IŞİD’in radyosu al-Bayan da dün olayla ilgili verdiği haberde Kürt gruplarla çatışma sonrasında IŞİD militanlarının onlarca ‘haçlıyı’ gözaltına aldığını ve Tal Tamer çevresindeki 10 köyü ele geçirdiğini bildirdi. IŞİD, Hıristiyanları sık sık ‘haçlı’ olarak adlandırıyor.
Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Ortadoğu’daki dinsel azınlıklar üzerinde çalışan Hareket için Talep adlı kuruluşun başkanı Nuri Kino, şiddetli saldırıdan 3 bin civarında kişinin kaçtığını ve Haseki ile Türkiye sınırındaki Kamışlı’ya sığındığını bildirdi. Kino, bu bilgiyi IŞİD’den kaçan köylülere dayandırdı. Her iki kuruluş kaçırılanların büyük çoğunluğunun Tal Şamiram köyünden olduğunu belirtti. Bu köyden olmakla birlikte şu anda Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşayan ve güvenlik amacıyla adını vermeyen Süryani bir kadın köydeki ailesine ulaşamadığını söyledi.

Haberin Devamı

Telefonla AP’ye konuşan kadın, “Ailem geçen ay beni ziyaret etti ve Suriye’ye döndü. Çatışmalar vardı, ama durum normaldi. Kendimi çok çaresiz hissediyorum. Dua etmekten başka elimden bir şey gelmiyor” dedi. 2011’de başlayan içsavaştan önce Suriye’de büyük çoğunluğu Haseki vilayetinde olmak üzere 30 bin civarında Süryani yaşıyordu. Suriye’de resmi verilere göre 1.2 milyon Hıristiyan yaşıyor. IŞİD, 15 Şubat’ta Libya’da Mısırlı 21 Hıristiyan Kıpti’nin bir kumsalda boğazları kesilerek öldürüldüğü bir videoyu internette yayınlamıştı. Katliam infial yaratmış, ertesi gün Mısır Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları Libya’da IŞİD’in denetimindeki Derne kentindeki örgüt mevzilerini bombalamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!