İrlanda'da 1150 yıllık Viking gerdanlığı bulundu

Güncelleme Tarihi:

İrlandada 1150 yıllık Viking gerdanlığı bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 13:34

İrlanda'nın Clare bölgesinde yapılan arkeolojik kazıda, 1150 yıl öncesine ait Viking gerdanlığı bulundu.

Arkeologların "hazine" olarak nitelediği ve şu ana kadar İrlanda'da gün yüzüne çıkarılan en büyük Viking gerdanlığı olduğu belirtilen parça, Burren Ulusal Parkındaki Glencurran mağarasında bulundu.

"Viking gerdanlıklarında normalde 5-6 cam boncuk bulunduğunu" belirten uzmanlar, "çıkarılan bu parçadaki altın varakla kaplı boncuk sayısının 70 civarında olduğunu" söyledi.

"Yüksek statülü birine ait olduğu" düşünülen gerdanlığın, Limerick'teki Vikinglerin bölgedeki Keltlerle yaptığı ticaret sırasında Burren'a getirilmiş olduğu düşünülüyor.

Vikingler, adada henüz şehirlerin kurulmadığı 9'uncu yüzyıl başlarından 11'inci yüzyıl sonlarına kadar varlık gösterdi, ancak bu toprakların hakimiyetini hiçbir zaman tam olarak ele geçiremedi.

İrlanda'daki Viking dönemi, kimilerince zengin Kelt kültürünün baltalandığı bir zaman dilimi olarak değerlendirilse de Vikinglerin Dublin şehrinin kurucusu olduğu, gemicilik teknikleri ve ticaretin gelişmesi gibi konularda bölgeye önemli katkılarda bulunduğu da düşünülüyor.
İrlandalılar, Vikingleri ülke tarihinin önemli bir parçası olarak görüyor ve bu kültüre ait kalıntıları korumaya büyük önem veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!