İran'a olası saldırıya Obama yorumu

Güncelleme Tarihi:

İrana olası saldırıya Obama yorumu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2009 09:39

ABD Başkanı Barack Obama, “İran'ın nükleer çalışmalarını hedef alacak saldırı için İsrail'e kesinlikle yeşil ışık yakmadıklarını, ama başka ülkelere kendi güvenlikleri konusunda bir şey dikte edemeyeceklerini” söyledi.

Obama, Rusya ziyareti sırasında CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin, İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili politikasının “konuyu diplomatik yollarla barışçı bir şekilde çözmek olduğunu” kaydetti.

Yardımcısı Joe Biden'in “İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırması durumunda bunu engellemeyecekleri” yönündeki açıklamasına da değinen Obama, bunun kesinlikle kendi yönetiminin düşüncesi olmadığını vurguladı.

Obama, “Sanırım Başkan Yardımcısı Biden açık bir durumu dile getirmiş, bu da bizim başka ülkelerin güvenlik gereksinimleriyle ilgili bir şeyi dikte edemeyeceğimiz” dedi.

Baracak Obama, İsrail'e, Orta Doğu'da büyük bir ihtilafın ortaya çıkmaması için bu konunun uluslararası ortamda ele alınması ve çözülmesinin önem taşıdığını doğrudan anlattıklarını da kaydetti.

MULLEN: SALDIRI KÖTÜ BİR SEÇENEK

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen de, İran'ın nükleer çalışmalarına karşı saldırının bir seçenek olduğunu, ancak bunun kötü bir seçenek olduğunu” söyledi.

İran'a karşı askeri saldırının halen masada olduğunu belirten Mullen, ancak böyle bir saldırıda İran'ın ne yapacağından endişe duyduğunu kaydetti.

İran'ın 1 ila 3 yıl arasında nükleer silah kapasitesine sahip olabileceğini savunan Mullen, bu ülkeye yapılacak saldırının Orta Doğu'daki istikrar için tehlikeli olabileceğine de dikkati çekerek, “saatin çalıştığını” (zamanın geçtiğini) ama yine de ihtiyatlı olunması gerektiğini kaydetti.

“Saatin çalışması” (zamanın geçmesi) deyimi özellikle eski ABD Başkanı George Bush döneminde İran'ın nükleer çalışmalarını engellemek için zamanın giderek azaldığı anlamında kullanılıyordu.

İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları özellikle ABD ve İsrail tarafından nükleer silah yapımına hazırlık yapıldığı şeklinde değerlendirilirken, Tahran bu çalışmaların barışçı enerji çalışmaları çerçevesinde yapıldığını dile getiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!