İran uranyum için yüzde yüz garanti istedi

Güncelleme Tarihi:

İran uranyum için yüzde yüz garanti istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 12:48

İran, güven sorununun aşılabilmesi için zenginleştirilmiş uranyum temini konusunda yüzde yüz garanti talebinde bulundu.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, Tahran'daki reaktörde kullanılacak zenginleştirilmiş uranyum temini için nihai müzakerelere hazır olduklarını söyledi.

“İsteklerimizin karşılanması konusunda UAEK'nın yükümlülükleri var ve bu yerine getirilmeli” diyen Sultaniye, “Tahran'daki reaktörün ihtiyacı olan uranyum için devrimden önce ABD'ye para ödedik. Ancak devrimin zafere ulaşmasından sonra ABD, ne uranyumu verdi ne de paramızı iade etti” ifadesini kullandı.

İran'ın bu ülkelere güvenmemekte haklı olduğunu belirten Sultaniye, “Zenginleştirilmiş uranyum almak istiyoruz, ancak yüzde yüz garanti verilmeli” dedi.

İran'ın yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik radyoizotoplar için Tahran'daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK'ye bildirmesinden sonra, kurum ev sahipliğinde 19-21 Ekim arasında Viyana'da ABD, Rusya ve Fransa ile müzakerelerde bulunulmuştu.

Görüşmelerden sonra UAEK'nın taraflara sunduğu anlaşma taslağına ABD, Rusya ve Fransa olumlu cevap verirken, Tahran yönetimi ayrıntılı bir şekilde ele aldığı taslağa nihai cevabın sonra açıklanacağını bildirmişti.

UAEK'nın ABD, Rusya ve Fransa tarafından da kabul edilen önerisi, İran'ın düşük ölçekte zenginleştirdiği uranyumun yüzde 80'ini iade etmek kaydıyla yüzde 20 oranında zenginleştirmek için Rusya'ya, yakıta dönüştürülmesi için de Fransa'ya gönderilmesini öngörüyor.

Güven sorununu gerekçe göstererek elindeki uranyumu yurt dışına çıkarmak istemeyen Tahran yönetimi, müzakerelerde teklif ettiği ve ikinci seçenek olarak da bilinen "zenginleştirilmiş uranyumu doğrudan satın alma" alternatifindeki ısrarını sürdürüyor.

İran'ın yüzde 3,5 zenginleştirdiği uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirilenle eş zamanlı olarak değiş-tokuş yapmaya da sıcak baktığı belirtiliyor.

Tahran yönetimi, UAEK taahhütlerini yerine getirmez ve müzakerelerden bir netice elde edilmezse ihtiyaç duyduğu oranda uranyumu kendisinin zenginleştireceğini ilan etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!