İran PJAK’a karşı sınırda kara operasyonu başlattı

Güncelleme Tarihi:

İran PJAK’a karşı sınırda kara operasyonu başlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 17:22

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak sınır kesiminde etkin operasyonlarıyla PKK’lıların geçişleri büyük oranda engellenirken; İran da PKK’nın topraklarındaki örgütlenmesi olan ve karakollarına eylemler düzenleyen PJAK’ı etkisiz hale getirmek için 3 bin askeriyle Irak sınırında operasyon başlattı. İran ordusu tarafından ağır silahlarla donatılmış 3 bin devrim muhafazı, tank, top ve katyuşa füzeleriyle her an Kandil’e bir operasyon yapacak şekilde teyakkuz halinde bulunduğu ve zaman zaman sınırın Irak tarafındaki PJAK ve PKK kamplarını bombaladığı kaydediliyor.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak sınır kesiminde bulunan Şırnak ve Hakkari kırsal alanlarında PKK’nın etkisiz hale getirilmesi amacıyla başlattığı operasyonlara devam edip zaman zaman hava harekatlarıyla PKK’nın Irak’taki kamplarını vuruyor. İran da topraklarındaki PKK örgütlenmesi olan PJAK’ı etkisiz hale getirmek için büyük bir kara operasyonu başlattı.Terör örgütünün İran’daki örgütlenmesi olan PJAK (Kürdistan Özgür Yaşam Partisi) militanlarının son 15 gündür Irak sınır kesimindeki İran karakollarına yönelik eylemlerini artırması ve çatışmalarda askerlerinin ölmesi üzerine, İran ordusu geniş çaplı bir kara operasyonu için düğmeye bastı. İran ordusu ilk etapta Kuzey Irak sınırına yakın mesafede bulunan Piranşehir ile Koleçolan kentlerinden ağır silahlarla donatılmış yaklaşık 3 bin özel eğitimli devrim muhafızını sınır kesimine sevk etti.

Haberin Devamı

Kuzey Irak sınır kesiminin büyük bölümünü kontrol altına almaya çalışan İran ordusu ile PJAK’lılar arasında sınır hattında şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydediliyor. Tank ve Katyuşa füzeleriyle sınır kesimine dayanan İran ordusu, PJAK’ın ana kamplarının bulunduğu Kandil, Hacıümran, Çoman ve Ranya bölgelerinin dağlık kesimlerini zaman zaman uzun menzilli toplarla bombalıyor. İran ordusunun PJAK’ın yanısıra PKK’nın Kandil’deki ana karargahına büyük bir darbe vurmak içinde hazırlık yaptığı kaydediliyor. İran ordusunun başlattığı operasyonlar nedeniyle, Kuzey Irak’ın İran sınır kesimi üzerinde bulunan onlarca köyün boşaldığı, köylülerin Ranya, Diana, Çoman kasabalarına göç ettiği belirtiliyor. Türkiye’nin baskınlar düzenlediği Kuzey Irak’taki PKK’lıların İran ordusunun da sınır şeridi üzerinde ağır silahlarla operasyon başlatması üzerine, bazı grupların Türkiye sınır kesimi yakınlarındaki daha güvenli gördükleri alanlara çekildikleri, arazide görünür durumdaki barınaklardan, dağların içindeki doğal mağaralara gizlendikleri bildirildi. Türkiye’nin havadan düzenlediği operasyonlarla sıkışan örgütün, İran’ın da her an karadan sınırı geçebileceği ihtimaline karşılık Kandil ve çevresindeki durumunun sarsıldığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!