Ä°ran nükleer faaliyete hız verdi

Güncelleme Tarihi:

İran nükleer faaliyete hız verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 11:20

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın Natanz nükleer santralinde uranyum zenginleştirmek için 3 bin 500 santrifüjü çalıştırmaya başladığını açıkladı. İran ise UAEK'nın son raporunda Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Haberin Devamı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda (UAEK) görevli batılı diplomatik kaynaklar, Ä°ran yönetiminin BM Güvenlik Konseyi'nin 1737 ve 1747 sayılı kararlarını hiçe sayarak,  Natanz nükleer tesisinde uranyum zenginleÅŸtirmek için 3500 santrifüjü çalıştırmaya baÅŸladığının saptandığını ifade etti.    Â

"Üretimi artıracak"

Diplomatlar, Ä°ran yönetiminin uranyum zenginleÅŸtirme programı çerçevesinde Natanz nükleer tesisindeki santrifüj sayısını yaz sonuna kadar 6 bine çıkarmayı planladığını ileri sürdü.Â

İran'dan karşı atak

İran ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) son raporunun, Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl  olduğunu gösterdiğini savundu.

Merkezi Viyana'daki UAEK'da İran Büyükelçisi olarak görev yapan Ali Asgar Sultaniye, UAEK'nın son raporunun İran'ın nükleer faaliyetlerinin tamamen barışçıl olduğunu gösteren başka bir belge olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Sultaniye, raporun, İran'ın nükleer faaliyetleri ya da maddelerinin, askeri amaçlar için kullanıldığını gösteren hiçbir kanıt olmadığını açık bir şekilde birkez daha ortaya koyduğunu söyledi.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei, İran'ın nükleer programının barışçıl amaçlı olup olmadığının teyit edilemediğini açıklamıştı.

"İsrail'in 150 nükleer silahı var"

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter da nükleer silah tartışmasına katıldı. Carter İsrail'in elinde 150 nükleer silah bulunduğunu söyledi.
Carter, ABD'nin İran'ı nükleer emellerinden vazgeçirmek için bu ülkeyle doğrudan görüşmeler yapmasını istedi.

Orta Doğu'da barış girişimleri doğrultusunda bir süre önce Hamas ile görüşerek İsrail'in tepkisini çeken Carter, İsrail'in Filistinlilere karşı izlediği politikayı ağır bir dille eleştirdi ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ambargoyu, "halen dünyada insan haklarına karşı işlenen en ağır suçlardan biri" olarak niteledi.
       Â
İran'ın nükleer çalışmalarına da değinen Carter, "Benim ABD'ye önerim,  nükleer çalışmalarından vazgeçmeye ikna etmek için İran ile şimdi  görüşmelere başlaması" diyen Carter, ABD,  Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve İsrail'in nükleer silah stoklarına  atıfta bulunarak, İran'ın gizli bir nükleer programla çok sayıda nükleer  silah ve bunları taşıyacak füze sistemi üretmesinin neredeyse olanaksız  olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İran yönetiminin uranyum zenginleştirmeyi askeri amaçla yaptığı  yolundaki iddialarının yoğunlaşması üzerine İran'ın nükleer dosyası 2006  şubatında BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!