İran: İz peşindeyiz3 Türk, Pakistan’da

Güncelleme Tarihi:

İran: İz peşindeyiz3 Türk, Pakistan’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 00:00

İranlı yetkililer, Sistan-Belucistan bölgesinin başkenti Zahedan’da kaçırılan 3 Türk yamaç paraşütçüsü Serdar Durna, Yurdaer Etike ve Avni Ozan’ın büyük ihtimalle Pakistan’da bulunduklarını bildirdiler. Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği de kaçıranların kendilerini "Furkan" örgütü diye tanıttıklarını ve 1 milyon dolar fidye istediklerini belirtti.

İRAN güvenlik makamları, ülkenin güneydoğusunda, Pakistan-Afganistan sınırındaki Sistan-Belucistan bölgesinin başkenti Zahedan’da kaçırılan üç Türk vatandaşıyla ilgili olarak Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği ile sürekli irtibat halinde olduklarını açıkladı. İranlı yetkililer, "İz peşindeyiz. Türk vatandaşlarının, İran, Afganistan ve Pakistan arasında dolaştırıldıklarına dair bilgiye ulaştık. Birkaç gündür Pakistan’da olduklarına dair bilgimiz var. Girişimlerimiz devam ediyor" bilgisini verdiler. İranlı yetkililer, bu gelişme üzerine Tahran’daki Pakistan Büyükelçiliği ile de irtibata geçildiğini belirtirken, Ankara da İslamabad Büyükelçiliği aracılığıyla Pakistanlı makamları durumdan haberdar etti.

FURKAN ADLI ÖRGÜT

Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği ise, Ankara’ya ilettiği bilgi notunda, üç Türk vatandaşının İran, Afganistan ve Pakistan arasında dolaştırıldığına dair duyumlar olduğunu ve kaçıranların kendilerini "Furkan" örgütü diye tanıttıklarını bildirdi. Büyükelçiliğin notunda 1 milyon dolar fidye istendiği bilgisi de yer aldı.

ORADA DEVLET YOK

Konuyla yakından ilgilenen ve Türk vatandaşlarını kaçıranlarla bir kez de telefonda konuşan bir yetkili, şu bilgileri verdi:

"İran’ın Sistan-Belucistan bölgesinde devlet otoritesi yok denecek kadar az. Bölgenin coğrafi yapısı da buna imkan tanımıyor. Bundan dolayı İran, Pakistan ve Afganistan arasındaki sınırlarda devlet kontrolü yapılamadığı için özellikle her türlü illegal işlerle uğraşanlar, bu üç ülke arasında adeta cirit atıyor. Çeteler, değişik kimlikler altında her türlü faaliyeti gösteriyor. Uyuşturucu çeteleri İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a da bölgede saldırı düzenlemişler ve cumhurbaşkanının bir yakın korumasını öldürmüşlerdi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!