İran’ın pişman devrimcileri

Güncelleme Tarihi:

İran’ın pişman devrimcileri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2008 00:00

’Devrimden sonraki gün Humeyni şu soruyla karşı karşıyaydı: İslam Cumhuriyeti ne demek?’

İRAN İslam devriminin gerçekleşmesinde rol oynayan o dönemin bazı önemli isimleri, şimdi pişman. Örneğin devrimin mimarlarından İbrahim Yezdi, şimdi kurulan rejimin en büyük muhaliflerinden biri oldu.

İran İslam devriminin 29’uncu yıldönümünde, Amerikan New York Times gazetesine konuşan devrim lideri Humeyni’nin danışmanı, ardından da ilk dışişleri bakanı olan Yezdi, "Siyasi sistem despotizme döndü. Birçok temel hak ve özgürlük mütemadiyen reddediliyor. Bu nedenle, devrimin arkasında halkın özgürlüğü, demokrasi ve benzeri ilham kaynakları henüz gerçekleşmedi" dedi.

76 yaşındaki Yezdi bunu, "ABD yanlısı olduğum için değil, ancak kurulacak yeni cumhuriyetin normal bir oluşum olmasını ve uluslararası alanda tanınmasını istediğim için karşı çıktım" diye izah etti. Evinin oturma odasında gazetenin sorularını yanıtlayan Yezdi, şöyle konuştu:

"Devrimden sonraki gün Humeyni şu soruyla karşı karşıyaydı: İslam Cumhuriyeti ne demek? Ben anayasa ve seçimlerden yanaydım. Onlar karşıydı. Humeyni kararsızdı, zamanla muhafazakar kanada geçti. Yönetimi ele alanlar, kesinlikle neleri yıkacağını biliyordu. Ancak yeteneksizliklerinden, bir sonraki adımın ne olması gerektiğini bir türlü kestiremiyordu. Bu yüzden ilk yıllar kaos dönemiydi. Biz, şah gittiği zaman herşey hallolacak, yoluna girecek sanıyorduk. Devrim doğruydu başka çözüm yolu görünmüyordu. Tüm olumsuzluklara karşın, İran demokrasiyi öğreniyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!