İran’da recme af

Güncelleme Tarihi:

İran’da recme af
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2008 00:00

Geçen yıl temmuz ayında erkek arkadaşı zina suçundan recm edilen İranlı kadın Mükerrem İbrahimi dini lider Ali Hamaney tarafından affedildi.

11 yıldır hapis yatan İbrahimi, recm edilen sevgilisinden olan oğluyla birlikte özgürlüğüne kavuşurken, avukatı kararda uluslararası baskıların etkili olduğu görüşünde.

İRAN, geçen yıl idamı uluslararası tepkiye yol açan erkek arkadaşı gibi recm edilme yani taşlanarak öldürülme tehlikesi ile karşı karşıya olan zina mahkumu kadını sürpriz bir şekilde serbest bıraktı.

11 yılını demir parmaklıklar arkasında geçiren Mükerrem İbrahimi adlı kadın, İranlı yargıçların oluşturduğu af komisyonunun emriyle önceki gece Kazvin kentinde bulunan hapishaneden salıverildi. Mükerrem İbrahimi, 2007 Temmuz ayında merkezi yargının erteleme kararına rağmen, bölgesel yetkililerce alelacele recm ettirilen sevgilisi Cafer Kiani’den olan oğlu ile birlikte serbest kaldı. Cafer Kiani’nin Kazvin kentinin kuzeydoğusundaki bir köyde taşlanarak öldürülmesi son yıllarda gerçekleştirilen ilk recm örneğiydi.

Mükerrem İbrahimi’nin avukatı basına yaptığı açıklamada "Recm nadiren uygulanan bir ceza. Ancak müvekkilim halen affedildiğine inanamıyor. Şimdi 4 yaşındaki oğluyla beraber İran’ın kuzeyindeki ailesinin yanına dönecek" diye konuştu. Aynı zamanda İran’da recmin anayasadan çıkarılması için mücadele eden bir sivil toplum lideri olan Sadr, cezanın affında iç ve dış kamuoyu baskısının etkili olduğunu belirtti.

HAMANEY AFFETTİ

İran’ın resmi ISNA ajansı ise yargı kaynaklarına dayandırdığı haberinde İbrahimi’nin bizzat dini lider Ali Hamaney tarafından Yargıtay Başkanı Şahrudi’nin tavsiyesiyle affedildiğini bildirdi. İbrahimi, 11 yıl önce sevgilisi Kiani ile birlikte ’zina şüphesiyle’ tutuklanmıştı. "Birlikte yaşayan" çiftin çevreye ise evli olduklarını söyledikleri iddia edilmişti.

İran Yüksek Mahkemesi, İbrahimi ve Kiani hakkında verilen kararı 5 yıl önce bozmuştu. Kısa bir süre serbest kalan çiftin bir çocuğu olmuştu. Ancak çift daha sonra İbrahimi’nin kocasının şikayeti üzerine yeniden hapse atılmıştı.

Bilgi notu

İran’da uygulanan şeriat kuralları gereği zina hálá recmle cezalandırılıyor. Recm gereği mahkum toprağa yarı beline kadar gömülü halde halk tarafından taşlanıyor. Ancak 2002 yılında İran Yargıtay Başkanı Ayetullah Mahmud Haşimi Şahrudi’nin talimatıyla bu tür idamlara moratoryum uygulanmaya başlanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!