İran’a ambargo koyun

Güncelleme Tarihi:

İran’a ambargo koyun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

İsrail, İran’ın Hizbullah’a silah göndermesini engellemek için Türkiye’nin Tahran’a kara ve hava ambargosu uygulamasını istiyor. İsrail güvenlik kaynaklarına göre, Ürdün ve Irak bloke durumda olduğu için, İran-Hizbullah arasındaki tek rota Türkiye. Bu konuda, iki ülke hükümetleri arasında görüşmelerin devam ettiği haber veriliyor.

İngiliz Reuters ajansının haberine göre, İsrail istihbaratı, İran’ın Hizbullah’a yolladığı tüm ağır silahların, Türkiye toprakları ve hava sahası üzerinden Suriye’ye gittiğini, oradan da Hizbullah militanlarına ulaştığını belirledi. İsrail, uzun menzilli füzeler dahil tüm ağır silahların Türkiye üzerinden Suriye’ye gittiğine inanıyor. Bu ağır silahlar ardından, deniz kara ve hava yoluyla Lübnan’daki Hizbulah militanlarına gönderiliyor.

SORUMLULUKTÜRKİYE’DE

Habere göre, BM’de kabul edilen karar tasarısı, Hizbullah’a silah ambargosu öngörüyor. Ancak bu ambargonun nasıl yürürlüğe sokulacağı, hala netleşmiş değil. İşte tüm bu belirsizlikler içinde, ambargo için kilit ülke olarak Türkiye’nin adı öne çıkıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir İsrailli istihbarat yetkilisi, Irak ile Ürdün bloke durumda olduğu için silahların Hizbullah’a Türkiye üzerinden gittiğini belirtti ve konu hakkında Türkiye ile İsrail hükümetleri arasındaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Yetkili, "İran’dan silah sevkiyatını engellemesi için, Türkiye’den her türlü önlemi almasını istedik. Yakın gelecekte, ambargonun sorumluluğu Türkiye’nin omuzlarına yüklenecek" diye konuştu.

Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Regev, "Uluslararası silah ambargosunun başarıyla uygulanması BM’nin Lübnan’daki çabaları için test niteliği taşımaktadır" demekle yetindi.

Hükümetler görüşüyor

İsrail, İran’ın Hizbullah’a silah göndermesini engellemek için Türkiye’nin Tahran’a kara ve hava ambargosu uygulamasını istiyor. Ürdün ve Irak bloke durumda olduğu için, İran-Hizbullah arasındaki tek rota Türkiye. Bu konuda, iki ülke hükümetleri arasında görüşmelerin devam ettiği haber veriliyor.

Türkiye kilit ülke

BM karar tasarısı, Hizbullah’a silah ambargosu öngörüyor ve ambargo için kilit ülke olarak Türkiye’nin adı öne çıkıyor. Bir İsrailli istihbarat yetkilisi, "Silah sevkini önlemek için Türkiye’den önlem almasını istedik. Yakında, ambargonun sorumluluğu Türkiye’nin omuzlarına yüklenecek" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!