Irak'ta intikam saati: 130 ölü

Güncelleme Tarihi:

Irakta intikam saati: 130 ölü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:00

Şiilerin en kutsal dört mekanından biri olan Samarra’daki türbeyi uçuran tahrik bombası Irak’ı iç savaşın eşiğine getirdi. Galeyana gelen Şiiler, Sünnilere karşı intikam eylemlerine başladı. Mezhepler arası çatışma 24 saat içinde 130 can aldı. Bağdat, Basra ve Bakuba’da tek tek kurşunlanıp çevreye atılmış cesetler bulundu.

IRAK’ta, 12 İmam’dan ikisinin mezarının bulunduğu Samarra’daki Askeriye türbesine yönelik önceki gün yapılan bombalı saldırının ardından, ülke kan gölüne döndü. Tahrik bombasının ardından başlayan intikam saldırıları yüzünden son 24 saatte 130 kişi ölürken, iç savaş tamtamları çalmaya başladı. Şii’leri, camilere ve masum insanlara saldırılar yaparak gerilimi tırmandırmakla suçlayan Sünniler, koalisyon görüşmelerinden çekildi.

Ülkede gerilimin doruğa tırmanması nedeniyle başkent Bağdat ile birçok kenti içine alan Selahaddin vilayetinde sokağa çıkma yasağının süresi uzatılırken, asker ve polisin izinleri kaldırıldı.

İçişleri Bakanlığı, dün akşamdan itibaren, gece yarısından sabah saat 05.00’e kadar olan sokağa çıkma yasağının saat 20.00 ile 06.00 arasında uygulanacağını bildirdi. Ülkedeki asker ve polisin tüm izinleri kaldırıldı. Hükümet, tüm güvenlik güçlerinin görevlerinin başına geçmesini emrederken, güvenlik alarm düzeyini de yükseltti.

Askeriye türbesine düzenlenen saldırının, El Kaide’nin işi olduğu sanılırken, Şiiler de, Sünni hedefleri acımasızca vurmaya başladı. Sünni Din Adamları Birliği 168 camiye saldırı düzenlendiğini açıkladı. Birlik, 10 imamın öldürüldüğünü ve 15’inin kaçırıldığını da bildirdi. Son 24 saatte meydana gelen şiddet olayları şöyle:

BAĞDAT: Önceki geceden bu yana başkent Bağdat’ın bulunduğu bölgede 47 ceset bulundu. Kimlikleri saptanamayan bu kişilerin cesetlerinde yapılan incelemede, tümünün kurşunlara hedef oldukları belirlendi. Bağdat’taki morga getirilen ve hepsi de kurşunlanmış cesetlerin sayısı 80’e yükseldi. Ancak bu kişilerin tümünün Bağdat ve çevresinde öldürülüp öldürülmediği henüz kesinlik kazanmadı. Dün, üç Sünni camisi yakıldı.

BAKUBA: Devriye gezen Iraklı asker ve polislere bombalı saldırı yapıldı, aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişi öldü. Silahlı kişiler, bir Sünni camisine ateş açtı. Olayda bir kişi öldü.

NEHRAVAN: Samarra’daki türbenin bombalanmasını kınayan bir protesto mitinginden döndükleri bildirilen çoğu Şii 47 kişi, Nehravan köyünde otobüslerinden indirilerek tek tek vuruldu. Polis yetkilileri, cesetlerin, gözdağı vermek amacıyla Sünni ve Şii nüfusun karışık olarak yaşadığı Diyala bölgesine bırakıldığını bildirdi.

BASRA: TÜRK ÖLDÜRÜLDÜ

Basra’da, türbenin yakılmasına misilleme olarak dün bir hapishaneyi basan militanların öldürdüğü tutuklular arasında bir Türk’ün de bulunduğu belirtildi. Militanlar, aralarında 1 Türk ile 2 Mısırlı, 2 Tunuslu, 1 Libyalı, 1 Suudi ve 4 Iraklının bulunduğu tutukluları dışarı çıkarıp kurşuna dizdiler. Basra’da ölenlerin sayısı 25’i buldu.

Bağdat’ta camilere koruma

Şiilerin intikam eylemlerinde 47 kişinin öldüğü Bağdat’ta Sünni camileri koruma altına alındı. Camilerin çevresine ve kubbelerine Irak askerleri yerleştirildi.

Radikal Şii din adamı Hüccetülislam Mukteda Sadr, hükümeti ve Amerikan güçlerini Samarra’daki Askeriye türbesini koruyamamakla suçladı ve kendi militanlarından Irak’taki bütün Şii kutsal yerlerini korumaya çağırdı.

Bunun üzerine Bağdat’taki Şii camilerine roketatarlı militanlar yerleştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!