Irak’ta alkol yasağı yürürlükte: Hıristiyan vekiller itiraz etti

Güncelleme Tarihi:

Irak’ta alkol yasağı yürürlükte: Hıristiyan vekiller itiraz etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2023 07:00

Irak’ta 2016 yılının sonunda parlamento tarafından onaylanan ve alkollü içeceklerin üretim, satış ve ithalatının yasaklayan karar tartışmaların arasında yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Irak parlamentosunda Hıristiyan vekillerin oluşturduğu Babil Hareketi ise değişikliğin ülkede yaşayan azınlıkların haklarını göz ardı ettiği ve özgürlüğünü kısıtladığı için anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.

PARA CEZASI GELDİ

Gümrüklerde önceki gün uygulanmaya başlayan yeni yasa, ihlaller için 10 milyon ila 25 milyon Irak dinarı (145 bin ila 360 bin TL) arasında para cezası öngörüyor. Parlamentoda beş sandalyesi bulunan grup, yasanın iptaline yönelik dava açarken söz konusu yasanın ne ölçüde uygulanacağı ya da Yüksek Mahkeme’den onay alıp almayacağı henüz belli değil. Bağdat’ta emlakçılık yapan Sarmad Abbas, AFP Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, yasağın alkol tüketimini engellemeyeceğini, sadece satışları karaborsaya iteceğini söyledi.

Alkol yasağı 2016’de kabul edilmişti. Ancak 20 Şubat’ta resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girdi. Yasağın Irak’a bağlı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde uygulanmasının beklenmediği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!