Irak'la kritik gün

Güncelleme Tarihi:

Irakla kritik gün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bağdat rejimiyle uluslararası topluluk arasında yaşanan kriz bugün doruk noktasına tırmanıyor. ABD, Irak'ın ‘‘vururuz’’ dediği U2 casus uçaklarını bugün Irak semalarına gönderiyor. Bugün bütün dünya soluğunu tutarak Saddam'ın hareketlerini izleyecek. ABD'nin Körfez'teki 20 bin askeri ve 200 savaş uçağı Irak'ı vuracak şekilde tam donanımlı olarak bekliyor.

Sddam Hüseyin Yönetimi'nin geçen hafta başında, BM Silah Kontrol Komisyonu'nun ABD'li üyelerini bahane edip komisyonun çalışmalarını engellemesiyle başlayan kriz, bugün doruk noktasına ulaşıyor. Çünkü ABD, Saddam Hüseyin'in, ‘‘Uçarlarsa vururuz’’ dediği, U-2 casus uçaklarını bugün yeniden Irak semalarına gönderiyor. Güney Kıbrıs'taki Piskopu İngiliz üssünden havalanan U2'lere ya da Kuzey ve Güney Irak'ta kontrol amacıyla uçan uçaklara herhangi bir Irak müdahalesi ABD tarafından ‘‘Savaş nedeni’’ sayılacak.

ABD yetkilileri tarafından son iki gündür yapılan açıklamalar alt alta konulunca Yönetim'in Saddam'a bu kez altından kalkamayacağı bir ders verilmesi yolundaki kararlılığı açıkça ortaya çıkıyor. Bu arada İngiltere Başbakanı Tony Blair de Clinton'a bir mektup yazarak, Washington'u sonuna kadar desteklediğini açıkladı.

ABD VURMAYA HAZIR

ABD, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve bazı müttefiklerinin, ‘‘Önce tüm diplomatik yollar denensin’’ isteğine uyarak, bugünü beklediği için bölgedeki kuvvetlerini henüz tam alarma geçirmedi. Ancak, geçen perşembe günü bölgeden ayrılarak bir liman ziyareti yapması beklenen uçak gemisi Nimitz'in Körfez'den ayrılmaması emredildi. ABD'nin bölgede 20 bin askeri bulunuyor. Nimitz dahil, Irak'a Cruise füzeleri atabilecek bir düzine savaş gemisi göreve hazır bekliyor. Ayrica iki kruvazör dört destroyer, üç fırkateyn ve bir saldırı denizaltısı da yine bölgede hazır durumda. Bunların dışında, ABD'nin, Nimitz'de ve Suudi Arabistan'daki üslerde ikiyüz savaş uçağı bulunuyor.

Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, hafta sonunda ‘‘ABD vurmaya hazır mı?’’ sorusuna, ‘‘İhtiyacımız olan herşeyimiz mevcut’’ cevabını verdi.

Irak'a karşı askeri harekattan yana görünmeyen Rusya, Fransa ve Çin'in Güvenlik Konseyi toplantısını uzatma taktiği izleyebileceği öne sürülürken, ABD Yönetimi, bunun krizi uzatmaktan başka bir işe yaramayacağını, tek çözümün, Saddam'ın, BM kararlarına tam olarak uymasının sağlanmasında olduğunu net biçimde ortaya koyuyor.

Bu arada Irak Meclis Başkanı Sadun Hammadi, Arap ülkelerindeki meslektaşlarına birer mesaj gönderek, ABD'nin olası bir harekatına karşı destek istedi.

BM'nin alternatifleri

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Fransa, Çin ve Rusya, Irak'a karşı kuvvet kullanılmasına karşı çıkıyor. ABD ve İngiltere ise Irak'ın cezalandırılmasını istiyor. Bu nedenle konseyin bugün öğleden sonra yapacağı toplantıda Irak'a karşı uygulanacak önlemlerde şu alternatifler üzerinde durulması bekleniyor:

1- Seyahat kısıtlaması Silah imha komisyonunun çalışmalarını engelleyen Iraklı yöneticilerin yurt dışına yapacakları gezilere kısıtlama getirmek. .

2- Yaptırımları ağırlaştırmak Bu yönteme başvurulduğu takdirde Irak'ın, askeri amaçla kullanabileceği bazı ihtiyaç maddelerini dışardan getirtmesi büsbütün zorlaşacak.

3- ABD'nin tek başına cezalandırması Bu durumda Washington, BM'nin onayını almadan Irak'taki stratejik noktaları Cruise füzeleriyle vuracak. Benzeri bir durum 1996 Eylül'ünde yaşanmış ve ABD, Güney Irak'taki savunma tesislerini, Körfez'deki gemilerden ve uçaklardan fırlatılan Cruise füzeleriyle vurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!