Irak'ın bir bölgesinde Sünniler'den 'evet'

Güncelleme Tarihi:

Irakın bir bölgesinde Sünnilerden evet
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2005 15:29

Irak'ta dün yapılan anayasa referandumunun oy sayma işlemi devam ederken, ilk sonuçlar gelmeye başladı. Sünni çoğunluğun yaşadığı Ninova'dan gelen sonuçların, “Evet” oylarının çoğunlukta olduğunu gösterdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Seçim Komisyonu sözcüsü Samira Muhammed, kısmi sonuçlara göre Ninova'da yaklaşık 264 bin kişinin anayasaya “Evet”, 95 bin 400 kişinin “Hayır” oyu kullandığını söyledi.  
  
Muhammed, oy kullanılan merkezlerden 7'sindeki sandıkların henüz açılmadığını, bunlardan çıkacak oyların sonucu çok fazla etkilemeyeceğini kaydetti.
  
Irak'ta Sünnilerin muhalefet ettiği anayasanın kabul edilmesi için oy kullananların yarısından fazlasının “Evet” demesi ve Irak'ın 18 ilinin üçünde oyların üçte ikisinin “Hayır” çıkmaması gerekiyor.

KERBELA

Kerbela Seçim Komisyonu Başkanı Sefa el Musevi, Kerbela'da 440 bin kişinin oy kullandığını ve yüzde 95 “evet” oyu verildiğini açıkladı.

Kerbela'da oylamaya katılım oranı ise yüzde 60 oldu.

Irak hükümetindeki en büyük Şii parti olan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi yetkililerinden Heysem el Hüseyni ise Bağdat, Basra ve Necef'te “evet” oranının yüzde 90 olduğunu söyledi. El Hüseyni, her eyaletin tek tek dökümünü ise vermedi.

Haberin Devamı

Tikrit'teki seçim yetkililerinden Salih Ferah ise kentte ”43.571” hayır oyu çıktığını, bunun yüzde 96'lık bir oran olduğunu söyledi.

Ferah, Selahaddin eyaletinde, Sünnilerin büyük çoğunlukta olduğu Samarra kenti hariç yüzde 65 “hayır” oyu çıktığını söyledi.

RICE: IRAK ANAYASASI MUHTEMELEN ONAYLANDI
  
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ta dün düzenlenen referandumda anayasa taslağının “muhtemelen onaylandığını” söyledi.
  
Rice, ziyaret için bulunduğu İngiltere'nin başkenti Londra'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ta özellikle Sünni çoğunluğun yaşadığı bölgelerde referanduma yüksek katılım oranına dikkati çekerek, genel görüşün, Iraklıların yeni anayasayı muhtemelen onayladığı yönünde olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!