Irak ordusu Musul’a girdi

Güncelleme Tarihi:

Irak ordusu Musul’a girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2016 00:24

Irak ordusuna bağlı özel terörle mücadele timleri, Musul’un doğusunda ilerleme kaydederek kentin Karama mahallesine girdi. Ancak özel kuvvetler, diğer cephelerdeki güçlerle birlikte ilerlemek için acele etmiyor.

Haberin Devamı

IRAK ordusu, terör örgütü DEAŞ’ın elindeki Musul’u almak için doğu cephesinde dün önemli ilerleme kaydetti. Irak ordusuna ait birlikler, Musul kentinin Karama mahallesine girdi. Reuters’in haberine göre Musul’un çevresinde iki haftadır süren çarpışmaların ardından, Irak askerleri Karama mahallesinden ilk kez kentin içine girdi. ABD’nin eğittiği Irak ordusunun Terörle Mücadele Servisi’nden (CTS) General Wissam Araji, birlikleriyle ilgili olarak “Musul’a girdiler. Şu an Karama mahallesinde çarpışıyorlar” dedi. General Araji, diğer birlikler başka cephelerde ilerleyene kadar Karama’daki ilerleyişe ara vereceklerini söyledi. Araji, böylece ‘arkalarını sağlama almak’ istediklerini söyledi. 

BEYAZ BAYRAK ASTILAR

Terörle Mücadele ekibi CTS, Karama’nın gerisinde yer alan ve Musul kent merkezine 3 kilometreden az mesafede bulunan Bazwaya köyünü de ele geçirdi. Bazwaya’daki operasyonda yer alan Binbaşı Selam el Ubeydi, köy halkının evlerine beyaz bayraklar asarak Irak güçlerine direnmeyecekleri mesajı verdiğini söyledi. Ubeydi, askerlerin köylülerden evlerinde kalmalarını istediğini, bunun potansiyel intihar bombacılarına karşı bir önlem olduğunu söyledi. Bazwaya köyüne zırhlı araçlar ve Amerikan yapımı Abrams tanklarla giren Irak güçlerine yönelik havan topu saldırısı oldu ve ateş açıldı. Bu sırada koalisyon güçleri de DEAŞ hedeflerini top atışı ve hava saldırısıyla vurdu. DEAŞ, patlayıcı yüklü Humvee modeli askeri bir araçla bombalı saldırı girişiminde de bulundu. Irak askerleri, aracı ateş altına alarak kendilerine ulaşmadan havaya uçurdu. 

Haberin Devamı

DEAŞ’TAN BETON BLOK HATTI

Askeri istihbarattan sorumlu Yüzbaşı Reğim Hazım, güvenlik güçlerinin kent merkezine doğru ilerleme kaydetmesine karşı DEAŞ militanlarının yeni bir savunma hattı oluşturduğunu ifade etti. Hazım, kent içerisindeki kaynaklardan elde ettikleri bilgilere göre DEAŞ’ın kent merkezinin doğusundaki Kudüs Mahallesi’ndeki anacadde ve yolları 3 metre yüksekliğindeki beton bloklarla kapattığını aktardı. 

MCGURK: İSTİKRARLI İLERLİYORLAR

Haberin Devamı

Irak Başbakanı Haydar el İbadi ise yakında cephe hattındaki askerlerini ziyaret edeceğini kaydetti. Musul yakınlarındaki Gobcelil mahallesinde de çatışmalar var. Irak ordusunda görevli Tümgeneral Talib Kenani, “Musul kent merkezine 1 kilometre mesafede yer alan Gobcelil mahallesini tamamen kuşatma altına aldık” dedi. ABD Başkanı Barack Obama’nın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Irak askerleri, koalisyonun silah, cephane ve havadan desteğiyle, istikrarlı bir şekilde Musul'a doğru ilerliyor” diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!