Irak Meclisi petrol yasasını bugün görüşmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Irak Meclisi petrol yasasını bugün görüşmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 15:42

Irak'ta meclisin petrol yasasını bugünkü toplantısında ele almayacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Meclis Başkanvekili Halid El Attiya, yasanın görüşülmesinin meclisin bugünkü gündeminde bulunmadığını söyledi. El Attiya, yasanın ne zaman görüşüleceğini belirtmedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, dünkü açıklamasında, yasanın bugün görüşüleceğini söylemişti. Irak'ta bakanlar kurulu, dün üzerinde bazı değişiklikler yaptıktan sonra petrolle ilgili yasa tasarısını onaylamıştı.

Irak'ın petrol kaynaklarının işletme yetkisinin ve bu kaynaklardan elde edilecek gelirin merkezi ve bölgesel yönetimler arasında nasıl paylaşılacağını düzenleyen yeni petrol yasa tasarısı, yasallaştığında çok uluslu şirketlerin Irak'ta iş yapmasının yasal zeminini de oluşturacağından ABD hükümetinin Irak hükümetinden yerine getirilmesinde ısrar ettiği acil istekleri arasında yer alıyordu.

Haberin Devamı

Bu arada Irak'ın kuzeyindeki bölgesel hükümet, dün bakanlar kurulunun petrol yasa tasarısı üzerinde değişiklik yapmasından önce kendisine danışılmadığını açıklayarak, metinde büyük değişiklikleri reddettiğini bildirdi.

Bölgesel hükümetin açıklamasında, "Petrol yasası görüşmelerinde önemli taraflardan biri olan hükümetimiz, yasanın nihai metnini ne görmüş ne de onaylamıştır. Bakanlar kurulunun, bölgesel hükümetin kabul etmeyeceği bir metni onaylamamış olduğunu umuyoruz, çünkü bu anayasal haklarımızın ihlali anlamına gelecektir" denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!