Irak güçleri Musul'un batısında DEAŞ'ı kuşatıyor

Güncelleme Tarihi:

Irak güçleri Musulun batısında DEAŞı kuşatıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2017 14:32

Musul'u DEAŞ'ın elinden almaya çalışan ABD destekli Irak güçlerinin, kentin batısındaki son anayolu da ele geçirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansına telefonla bilgi veren bir Iraklı general, 9. Zırhlı Birlik'in kentin "Suriye kapısı" olarak adlandırılan kuzeybatı girişine bir kilometre mesafede olduklarını belirtti. General, "Yol denetimimiz altına girmiş sayılır. Görüş alanımız içinde" dedi.
Musul sakinleri de otoyolu dünden beri kullanamadıklarını belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre söz konusu otoyol, Musul'u yine terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulunan 60 kilometre batıdaki Tel Afer kentine ve Suriye sınırına bağlıyor. Yolun alınması, Musul'da kalan DEAŞ militanlarının daha da küçük bir bölgeye sıkıştırılması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

'BAĞDADİ IRAK'TA YENİLGİYİ KABUL ETTİ'

Bu arada, DEAŞ lideri Ebubekir el Bagdadi'nin "Irak güçlerine karşı çatışmalarda yenilgiyi kabul ettiği ve DEAŞ militanlarına dağlık alanlara kaçma talimatı verdiği" bildirildi. Beyrut merkezli El Sumeyra televizyonuna konuşan Ninova Bölgesi'ndeki yerel bir kaynak "Bağdadi'nin bir veda konuşması yaptığını ve DEAŞ'ın nasıl bir süreçten geçtiğini anlattığını" belirtti.

Haberin Devamı

Irak'taki ABD komutanı, ABD destekli güçlerin Musul ve Suriye'nin Rakka kentini altı ay içinde geri alacaklarını söyledi. Irak güçleri, Dicle Nehri'nin ikiye böldüğü Musul'un doğu yakasını 100 gün süren çatışmaların ardından ele geçirmiş ve kentin batı kesimine saldırıları 19 Şubat'ta başlatmışlardı.

Top ateşi ve hava gücünün destek verdiği binlerce Irak askeri, ülkenin ikinci büyük kentini DEAŞ'tan geri almaya çalışıyor. Askeri yetkililer, dar sokakların bulunduğu Batı Musul'u almanın, doğudan daha zor olacağını söylüyor.

Yüzölçümü olarak, doğudan küçük olsa da Batı Musul'da nüfus daha yoğun ve DEAŞ yanlısı mahalleler bulunuyor. Kentin doğusuna yönelik operasyon geçen yıl 17 Ekim'de başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!