Irak’a para yok

Güncelleme Tarihi:

Irak’a para yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 00:00

ABD Başkanı Bush, Irak’ın yeniden imarından vazgeçiyor. Bunun için tahsis edilen 18,4 milyar doların kullanılmasından sonra, Kongre’den ek bütçe istemedi. Ödenek süresinin dolacağı Haziran 2007’den sonra milyarlarca dolarlık tamamlanmamış projenin de kaderine terk edileceği belirtiliyor.

ABD’nin, gelecek yılın ortasından itibaren, Irak’ın inşası için tahsis ettiği ödeneği keseceği öne sürüldü. İngiliz Guardian ile Amerikan Washington Post gazeteleri, Başkan George Bush yönetiminin, Irak ve Afganistan’da görevlerini hızla diğer batılı ülkelere devretme planları yaptığını yazdı.

ABD’nin, Irak ve Afganistan’daki sorumluluklarından sıyrılmanın yollarını aradığını bildiren bu iki önemli ve etkin gazete, "ABD, hem askeri hem de finansal alandaki vaatlerinden hızla uzaklaşıyor" diye yazdı.

Gazeteler, Irak’ın yeniden inşası için tahsis edilen 18,4 milyar doların kullanılmasından sonra, Beyaz Saray’ın, Kongre’den bu amaçla ek bütçe istemeyi düşünmediğini belirtti.

Irak ödeneğinin süresinin Haziran 2007’de dolacağına dikkat çeken Guardian, bu aşamadan sonra Irak’ın kaderiyle baş başa kalacağını yazdı. Bu da, milyarlarca dolarlık tamamlanmamış projenin kaderine terk edilmesi anlamına geliyor.

SÜRPRİZ MASRAFLAR

Guardian, Bush yönetiminin kararını "ABD’nin direniş hareketi karşısında başarısızlığını kabullenmesi" olarak yorumladı. Irak’ın yeniden inşası için tahsis edilen kaynakların yarısının, direnişçilerle mücadeleye ve devrik lider Saddam Hüseyin’in mahkemeye çıkarılmasına harcandığı ifade ediliyor.

Washington Post ise, 2001 yılından bu yana Afganistan’da bulunan ABD ordusunun, artık görev ve sorumluluklarını devretmeye hazırlandığını yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!