Irak’a ’biçici’ uçaklar

Güncelleme Tarihi:

Irak’a ’biçici’ uçaklar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 00:00

Pentagon, Irak ve Afganistan’da "The Reaper" (Biçici) adı verilen yeni nesil insansız robot uçaklar kullanmaya hazırlanıyor.

Normal bir jet boyutlarındaki "MQ-9 Reaper" kızılötesi, lazer ve radar hedefleme donanımlarına sahip olacak, 1,5 ton ağırlığında güdümlü füze ve bomba taşıyabilecek ve saatte 482 km. hızla uçabilecek. İnsansız uçağın tüm hareketleri 11 bin kilometre uzaklıkta ve ABD’nin Nevada Eyaleti’nde bulunan bir askeri üsteki pilotlar tarafından ve bilgisayar ekranı üzerinden denetlenecek. Bu yeni ve dev robot uçaklar ile, Irak ve Afganistan’daki "avla ve öldür" operasyonlarında yeni bir sayfa açılacağı belirtiliyor. ABD Hava Kuvvetleri, yeni robot uçaklarını gelecek bir yıl içinde devreye sokmaya hazırlanıyor.

Yeni uçaklar için, Bağdat’ın 80 km. kadar kuzeyindeki Balad Üssü’nde genişleme çalışmalarının başladığı ifade edildi. Bu durum, ABD’nin karadaki askerlerini çekmeye başlaması halinde bile hava güçlerini Irak’ta tutmaya devam edeceği şeklinde yorumlandı.

Irak ve Afganistan’da halen kapasitesi çok daha kısıtlı olan "Predator" insansız uçaklar kullanılıyor. Beş ton ağırlığındaki ’Reaper’ın boyu on metre ve kanat uzunluğu ise 20 metre kadar. Bu anlamda, ABD Hava Kuvvetleri’nin A-10 taarruz uçaklarına benzetiliyor. Predator uçaklar sadece iki Hellfire füzesi taşıyabilirken, "Reaper" 14 ayrı füze ve iki misli hızla uçabiliyor. Bu uçakların "imha etme" gücü Predator robot uçaklarına göre çok fazla.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!