'İnsanlık ne zaman harekete geçecek'

Güncelleme Tarihi:

İnsanlık ne zaman harekete geçecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2017 01:42

Başbakan Binali Yıldırım, elinde kepçeyle bitkin ve yorgun Rohingyalı sığınmacı çocuklara yemek dağıtarak tüm dünyanın dikkatini Arakan dramına çekmeye çalışırken “İnsanlık şimdi harekete geçmeyecekse ne zaman geçecek” diye sordu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Bangladeş’in başkenti Dakka’daki resmi temasları ve bazı törenlerin ardından, ziyaretinin ikinci gününde Rohingyalı sığınmacılar için inşa edilen kampların bulunduğu Cox’s Bazar’a geçti.

Yıldırım Bangladeş’teki kampların geçici destek olabileceğini, kalıcı çözümün ancak Rohingyalı sığınmacıların kendi topraklarına dönüşüyle sağlanabileceğini söyledi. Myanmar ile Bangladeş arasında 24 Kasım’da anlaşma imzalandığını da hatırlatan Yıldırım, anlaşmanın sağlıklı bir şekilde işlemesi için Türkiye’nin de yardımcı olacağı sözünü verdi.

TÜRKİYE TEZAHÜRATLARI
Cox’s Bazar’da Yıldırım’ı, “Türkiye, Türkiye...” tezahüratı yapan büyük bir topluluk bekliyordu. Başbakan Yıldırım, Cox’s Bazar’daki Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) yemek dağıtım merkezinde de, Rohingyalı sığınmacıların yoğun sevgi gösterileriyle karşılaştı.

Ancak yükselen sevinç çığlıkları sığınmacıların yüzlerindeki yorgunluk ve çaresizliği örtemiyordu. Bu durum Yıldırım’ın da dikkatini çektiği için, mevcut kampların dışında Türkiye’nin de, ağır koşullarda yaşam mücadelesi veren Rohingyalı Müslümanlar için sığınmacı kampı kuracağı müjdesini verdi. Yıldırım Bangladeş hükümetinden yer talebinde bulunduklarını söyledi.

TÜRK KURULUŞLAR DEVREDE
Başbakan Yıldırım’ı, tören için önceden hazırlanan Balukhali Kampı’nda karşılayanlar arasında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı ve yardım kuruluşlarının temsilcileri de bulunuyordu. Bölgede faaliyet gösteren Türk yardım kuruluşlarının yetkililerden bölgedeki çalışmalara ilişkin bilgi de alan Başbakan Yıldırım, Cox’s Bazar Sadr Hastanesi’ne hediye edilen ambulans ve personel aracının anahtarını da hastane yetkililerine teslim etti. Başbakan Yıldırım, anahtar teslim töreninin ardından, Cox Bazar’a ulaştıktan sonra kendisini yalnız bırakmayan Rohingyalı sığınmacılar ile de kucaklaşarak, tek tek ellerini sıktı.

700 BİN MÜSLÜMAN
Yıldırım, Arakanlı Müslümanların yaşadığı Cox’s Bazar kentindeki Balukhali kampında gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede yaklaşık 700 bin Müslümanın bulunduğunu, Türk Kızılayı, AFAD ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın kampta yaşayanlara çeşitli yardımlarda bulunduğunu yineledi. Rohingyalı sığınmacılara sağlık hizmetleri vermek için, her türlü ekipmanın yanında, bir de sahra hastanesinin kurulacağını ifade eden Yıldırım, Bangladeş hükümetine, yakın işbirliği ve desteğinden dolayı teşekkür etti. Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Türkiye olarak, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bütün dünya ülkelerinin dikkatini buraya çekiyoruz. Burada yaşanan insanlık dramını bütün dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Burası insanlığın artık yok olduğu bir yer. Dolayısıyla insanlık bugün harekete geçmeyecekse ne zaman harekete geçecek? ”

İnsanlık ne zaman harekete geçecek


YEMEK ANI
Başbakan Yıldırım, elinde kepçeyle, TİKA’nın Maynar Guna Bölgesi’ndeki yemek dağıtım merkezinde, Rohingyalı çocukların “Türkiye... Türkiye” çığlıkları arasında kızı Büşra Bahar Köylübay ile et ve pilavdan oluşan öğle yemeğini dağıttı. Başbakan Yıldırım’ın daha sonra sıradaki çocuklara oyuncak, kadınlara ve yaşlılara yardım kolileri dağıtması, sevinçle karşılandı. Yıldırım’a kızı Büşra Bahar Köylübay, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı da eşlik etti.

YILDIRIM NAHÇIVAN'DA
Başbakan Yıldırım, dün özel uçak “ANA” ile TSİ 18.50’de Nahçıvan’a gitti. Haydar Aliyev Abidesi’ne çelenk bırakan Yıldırım, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Vasif Talıbov ile yaklaşık 30 dakika görüştü. Nahçivan’daki temaslarını tamamlayan Yıldırım, daha sonra Türkiye’ye döndü.

BAKMADAN GEÇME!