İngiltere'ye S-300 uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İngiltereye S-300 uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

New York'da yapılan Dışişleri Bakanı Cem ve İranlı meslekdaşı Harrazi görüşmesinde, PKK sorununun askerler tarafından çözülmesi ve karşılıklı büyükelçi atanması kararlaştırıldı. Cem, İngiliz Dışişleri Bakanı Cook'tan da, S-300 füzeleri ve MED-TV'nin kapatılması konusunda yardım istedi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve İranlı meslekdaşı Kemal Harrazi'nin New York'ta yaptıkları görüşmeyle, Ankara-Tahran ilişkilerinde normalleşmeye doğru adım atılırken, İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook da, S-300 füzeleri ve PKK yanlısı MED-TV konusunda uyarıldı.

Hatemi yönetimi ile bakanlar düzeyindeki ilk temas niteliğini taşıyan görüşmede, iki ülkenin diplomatik ilişkileri eskiye dönerken, PKK sorununun da askerler tarafından çözülmesi kararı alındı. Harrazi, ‘‘Uluslararası hukuk kurallarına saygı göstereceğiz’’ ifadesiyle Türkiye'nin içişlerine karışmama güvencesi verdi. Alınan karar uyarınca, iki ülkenin Genelkurmay Başkanlıkları'nın üst düzey yetkilileri, PKK sorununu çözmek için yakın bir zamanda masaya oturacaklar. Rafsancani döneminde sadece sınır güvenliğinin sağlanması için kurulması düşünülen askeri diyalog genişletilerek, ‘‘terörizmle mücadelede askeri işbirliğine’’ dönüştürülecek.

İki bakanın görüşmesinde, Tahran ve Ankara'ya ‘‘yeni büyükelçilerin atanması’’ konusunda da anlaşmaya varıldı. Sincan'daki skandal Kudüs Gecesi'ne katıldığı için geri çekilmesi istenen Muhammed Bagheri'nin tekrar Ankara'ya dönmesine karşı çıkıldı.

İran ile ‘‘büyükelçi pazarlığı’’, iki yeni ismin atanması kararlaştırılarak tatlıya bağlandı. İran'ın Ankara'ya eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Alaaddin Brujerdi'yi atamayı düşündüğü belirtiliyor.

Cem, New York'ta İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook'la gergin bir görüşme yaptı. Cem, S-300 füzelerinin Kıbrıs'a yerleştirilmesinden duyulan rahatsızlığı belirterek İngiltere'nin garantör bir devlet olarak füzelerin girişinin engellenmesi için sorumluluğuna uygun önlemler almasını istedi. Cook ise ‘‘Endişelerinizi anlıyoruz. Bu konudaki girişimlerimizi artırarak sürdüreceğiz’’ cevabını verdi.

Cem, Cook'tan Med-TV'nin kapatılmasını da istedi. Cook bu isteğe de, ‘‘Biz de memnun değiliz. Ancak yetkili kurul bağımsız olduğu için birşey yapamıyoruz. Girişimlerimizi sürdürüyoruz’’ cevabını verdi.

Cem, AB'nin hazırladığı Gündem-2000 raporunun Türkiye'yi dışarda bırakmasının yarattığı memnuniyetsizliği dile getirdi. ‘‘Türkiye'nin tam üyelik perspektifi var’’ diyerek, İtalya'nın tüm adayların aynı çizgiye getirilmesi ve Fransa'nın Avrupa Konferansı yaklaşımını övdü. Cook da, bu fikirleri İngiltere'nin de benimsediğini ilk kez açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!