İngiltere'de terörün önlenmesi üzerine dünya alarmda

Güncelleme Tarihi:

İngilterede terörün önlenmesi üzerine dünya alarmda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2006 11:34

İngiltere'nin başkenti Londra'da uçağa bomba konmasının önlenmesinin ardından, tüm dünya alarma geçti. Yabancı havayolları Londra'ya uçuşları iptal etti.

Haberin Devamı

Londra'daki Heathrow havaalanının, güvenlik alarm düzeyinin artırılması üzerine Avrupa'dan uçuşların çoğuna geçici olarak kapatıldığı bildirildi. İngiltere havayolları idaresi BAA'nın bir sözcüsü, Heathrow'a gelmek üzere havalanan uçakların bu durumdan etkilenmeyeceğini, ancak Heathrow'a gün içinde yapılacak diğer seferlerin iptal edilmesi çağrısında bulunulduğunu kaydetti.

İstanbul'un yanı sıra Brüksel uluslararası havaalanından Londra'ya bütün uçuşların ikinci bir emre kadar iptal edildiği bildirildi.

Brüksel havaalanının bir sözcüsü, Londra'ya bütün uçuşların ikinci bir emre kadar iptal edilmesi kararının, İngiltere'deki güvenlik durumu nedeniyle alındığını belirterek, uçuşların yeniden başlaması durumunda da güvenlik tedbirlerinin artırılması nedeniyle gecikmeler olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ayrıca Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın bugün TSİ 15.00'e kadar, Fransız havayolu şirketi Air France ile Yunan havayolu şirketi Olympic'in de öğlene kadar İngiltere'ye tüm uçuşlarını durdurduğu belirtildi.

İspanyol havayolu şirketi Iberia, İngiltere'ye 4 seferini iptal ederken, İtalyan firması Alitalia Roma'dan Londra'ya 4 ve Milano'dan 2 seferini durdurduğunu açıkladı.

Alitalia'an yapılan açıklamada, diğer seferlerin iptal edilip edilmeyeceğine gün içinde karar verileceği belirtildi. İngiliz havayolu şirketi British Airways de Heathrow'a ve Heathrow'dan tüm yurt içi ve dışı seferlerini TSİ 17.00'ye kadar iptal ettiğini açıkladı.

Avustralya havayolu şirketi Qantas ise yeni geçici güvenlik önlemleri çerçevesinde İngiltere'den yapılan seferlerde el bagajlarına sınırlama getirdiğini ve ABD'ye uçuşlarda her türlü sıvının taşınmasını yasakladığını bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada, Heathrow'dan günlük yapılan 4 seferde yolcuların sadece el çantası ve seyahat belgelerini taşıyabilecekleri belirtildi.

Açıklamada, ABD'ye seferlerde yolcuların taşıdığı tüm sıvılara el konulacağı kaydedildi.

Uluslararası Brüksel havaalanından Londra'ya bütün uçuşlar ikinci bir emre kadar iptal edilmiş, ayrıca Alman havayolu şirketi Lufthansa, Fransız havayolu şirketi Air France ve Yunan havayolu şirketi Olympic öğlene kadar İngiltere'ye tüm uçuşlarını durdurduğunu bildirmişti.

Haberin Devamı

BLAIR BUSH'U HABERDAR ETTİ

İngiltere Başbakanlık sözcüsü ise İngiltere Başbakanı Tony Blair'in önlenen terörist plandan ABD Başkanı George Bush'u haberdar ettiğini söyledi.

Sözcü, önceki gün tatile çıkan Blair'in Londra ile sürekli temas halinde olduğunu ve operasyona tam destek verdiğini de belirtti.

ABD'DE DE GÜVENLİK TEHDİDİ ALARM DÜZEYİ ARTIRILDI

Bu arada, Amerikan hükümeti de İngiltere'de bir uçağa yönelik saldırı planının ortaya çıkarıldığının açıklanmasından sonra İngiltere'den ABD'ye ticari uçuşlar için güvenlik tehdidi alarm düzeyini en üst düzeye çıkardı, ülke içindeki ve ABD'ye yönelik tüm seferler için genel güvenlik düzeyini artırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

İngiltere'deki terör alarmı nedeniyle Almanya İçişleri Bakanlığı da havaalanlarındaki güvenlik önlemlerini artırdı. Bakanlığın bir sözcüsü, uzun zamandan bu yana üst düzeyde olan güvenlik önlemlerinin daha da artırılarak tehdit durumuna uygun hale getirildiğini bildirdi.

Sözcü, Alman güvenlik makamlarının İngiliz makamlarıyla sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti.

Bu arada, Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın TSİ 18.00'e kadar Londra'daki Heathrow havaalanına yönelik toplam 26 seferi iptal ettiği bildirildi. Lufthansa'ya ait 3 yolcu uçağının Frankfurt, Hamburg ve Düsseldorf havaalanlarına geri döndükleri, Alman havaalanlarında da gecikmeler yaşandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

BELÇİKA KRİZ MASASI OLUŞTURDU
  
Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, İngiltere'de uçaklara havada saldırı planının önlenmesi konusunda bir açıklama yaparak, Brüksel hükümetinin kriz masası oluşturduğunu ve istihbarat birimlerini acil toplantıya çağırdığını bildirdi.
  
Verhofstadt, İngiltere'de olası terörist saldırıların önlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirirken ve Londra'yı kutlarken, “Hiçbir ülkenin terörist saldırı tehdidinden muaf sayılamayacağını” söyledi, “uluslararası dayanışma ve işbirliği” çağrısında bulundu. Kriz masasının İngiltere'deki gelişmeleri ve terörizm tehdidi konusunu ele alacağını bildiren Guy Verhofstadt, “dosyanın yakın takibe alındığını” açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!