İngiltere'de koalisyon

Güncelleme Tarihi:

İngilterede koalisyon
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2010 00:00

İngiltere’de dün yapılan seçimlerde Muhafazakarlar, 13 yıl sonra ilk kez zirveye çıktı. İktidardaki İşçi Partisi ikinciliğe gerilirken, Liberal Demokratlar beklenen patlamayı yapamadı.

Haberin Devamı

Parlamentoda hiçbir parti 326 sandalyelik salt çoğunluğa sahip olmayacak. 1974’ten beri ilk kez oluşan “asılı parlamento”, bir koalisyonu veya azınlık hükümetini zorunlu kılıyor. Siyasi kriz kapıda.

BBC: İngiltere’de sandık şaşırtmadı

Ülke genelindeki 650 seçim bölgesinden 598'inden gelen seçim sonuçlarının ardından Muhafazakarlar’ın Avam Kamarası’nda çoğunluğu elde edecekleri neredeyse kesinleşti ancak partinin salt çoğunluğa ulaşabilmesi beklenmiyor. Parti lideri David Cameron, “İşçi Partisi hükümetinin yönetme kapasitesini kaybettiğinin ortada olduğunu” söyledi.

 

TSİ 10.00 itibarıyla oy ve sandalye dağılımı şöyle oldu: Muhafazakarlar, oyların yüzde 36.4’ünü aldı ve 286 sandalye elde etti (değişim +88), İşçi Partisi oyların yüzde 28.8’ini aldı ve 235 sandalye elde etti (değişim -81), Liberal Demokratlar ise oyların yüzde 22.8’ini aldı ve 50 sandalye elde etti (değişim -6).

 

Haberin Devamı

Seçime katılım yüzde 70

İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda yer alacak 650 milletvekilini belirlemek için İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’de seçmen dün sandık başına gitti. Seçmenler ayrıca 164 yerel yönetim için de oy kullandılar. Seçime katılım yüzde 70 oldu.

Hiçbir partinin çoğunlukta olmadığı “asılı parlamento” nedeniyle 1974’ten bu yana ilk kez koalisyon seçenekleri gündeme gelecek. Muhafazakarlar, küçük partilerin desteğini alarak İşçi Partisi’nin 13 yıllık iktidarını sonlandırmayı deneyecekler. İşçi Partisi ise kendisi gibi sola yakın duran Liberal Demokratların güç birliği yapacağını umuyor.

Brown bırakacak mı

Liberal taban sola yakın olduğundan ve olası bir sol koalisyona dışarıdan da yeterli destek bulunabileceğinden, analistler bu olasılığı güçlü buluyor. Tek sorun, Liberal Demokrat lider Clegg’in, Başbakan Brown ile çalışmayacağını açıklamış olması. Yâni en “mâkul” koalisyon seçeneğinin gerçekleşebilmesi için ya Clegg geri adım atacak ya da Brown’ın başbakanlıktan ve parti liderliğinden istifa etmesi gerekecek. Aksi halde ufukta yeni bir genel seçim var.

Haberin Devamı

Sistem sorgulanıyor

Liberal Demokratlarla koalisyon sinyali veren İçişleri Bakanı Alan Johnson, “İki parti biraraya gelip seçim sisteminde reform yapmalı” dedi. İngiliz seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlendiği için, yâni her seçim bölgesinde en çok oyu alanın doğrudan milletvekili seçilmesi dolayısıyla, herhangi bir siyasi partinin aldığı yüzdelik oyla, sahip olduğu sandalye sayısı doğru oranda olmayabiliyor.

Kraliçe 2. Elizabeth’in yeni hükümeti kurma görevini mevcut başbakan Gordon Brown’a vermesi bekleniyor. Ancak hiçbir liderin bu görevi başarması kolay değil. Birçok analiste göre İngiltere’yi, ekonomik krizden çıkışı zorlaştıracak çetin bir siyasi belirsizlik dönemi bekliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!