İngiliz elçinin Özbek dansözü

Güncelleme Tarihi:

İngiliz elçinin Özbek dansözü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 00:00

İngiltere’nin eski Taşkent Büyükelçisi Craig Murray, bir dansöz olan Özbek sevgilisi Nadira ile aşkını kitaplaştırdı. "Semerkant’ta Cinayet" adlı kitap filme de çekilecek.

Filmde eski büyükelçiyi Steve Coogan, Nadira’yı ise Angelina Jolie’nin oynayacağına dair söylentiler var. Hürriyet’e konuşan Nadira Alieva ise pavyondan tiyatroya geçiş yapmayı planlıyor.

İNGİLTERE’nin eski Taşkent Büyükelçisi Craig Murray, İngiliz hükümetini işkence ile elde edilen istihbarattan yararlanmakla suçlayınca, İngiliz Dışişleri’nin hışmına uğramıştı. Murray şimdi Londra’da Özbek sevgilisiyle birlikte sade bir hayat sürüyor. Batı’da rahat bir yaşam kurma hayalleri henüz sönmeyen Nadira Alieva, "Craig çenesini kapayıp hükümeti eleştirmeseydi, şimdi Danimarka’da büyükelçiydi" diyor, fakat umudunun sanatta olduğunu vurguluyor.

DANSETME, BENİM OL

52 yaşındaki Murray, 26 yaşındaki Özbek güzeliyle 2003 yılında Taşkent’te dans ettiği gece kulübünde tanışmış. Nadira, büyükelçi sevgilisiyle tanışmasını şöyle anlatıyor: "İngiliz bana gülerek bakıyordu. Çok yakışıklı olmasa da, bu umurumda değildi. Benim için önemli olan vereceği bahşişti. Kulübün müdürü onu reddetmememi, çok zengin biri olduğunu söyledi. O arada Craig geldi. ’Dansetmeyi bırak, benim sevgilim ol’ dedi."
/images/100/0x0/55eaeb82f018fbb8f89f251f


Büyükelçi Murray, o günlerde evliydi ve çocukları vardı. Ancak dansöz Nadira’nın büyüsüne öyle bir kapıldı ki, onu Taşkent’teki resmi yemeklere bile götürmeye başladı. Dört aylık birliktelikten sonra Londra’ya giden Murray’den beş ay boyunca haber alamayan Nadira umudu kesti. Ancak Murray, hükümetin "işkenceli sorgu" politikasını eleştirdiği için karalama kampanyasına hedef olmuş, aşırı stres yüzünden bir süre klinikte yatmıştı. Sonunda kendisini toparladı, 2004 yılında karısından ayrılıp Özbekistan’a döndü ve Nadira’ya onunla evlenmek istediğini söyledi.

KUCAK DANSI

Eski büyükelçinin teklifini Özbekistan’da dört ay daha kaldıktan sonra kabul edip tatil için İngiltere’ye giden Nadira, burada da sefaletle karşılaştı. Çift parasız kalınca, Nadira eşinden habersiz Londra’da bir barda kucak dansı yapmaya başladı. Nadira, sevgilisinin bir gece çalıştığı barı bulup geldiğini ve başka erkeklere rol icabı kur yapmasını gözyaşlarıyla izledikten sonra "Al paranı, sadece benimle danset" diyerek kızı bu meslekten bir kez daha kurtardığını ifade etti.

Annesi ve babası da oyuncu olan Nadira’nın son umudu tiyatro. Eski büyükelçi Murray, Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrılırken aldığı 250 bin sterlinlik tazminatı, Nadira drama dersleri alsın diye Kent’te bir koleje yatırmış. Nadira, İngiliz gazetelerinin eski büyükelçiyi karalamak amacıyla kendisini "sokak kızı" olarak tanıtmasına isyan ediyor.

Hayatı tiyatro oyunu oldu

NADİRA Alieva, ilk sahne deneyimini, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Londra’da bulunan ve Lale Mansur gibi birçok Türk sanatçıyı yetiştiren Arcola Tiyatrosu’nda yaşayacak. Ocak ayında kendi hayatını konu alan "İngiliz Büyükelçi’nin Dansözü" adlı oyunda iki dakika için sahne alacak olan Nadira, "Sanatçı olmayı hep istedim. Seyircilerin dansım kadar oyunculuğuma da hayran kalacağına eminim" dedi.

Murray’in kendi anılarından yola çıkarak kaleme aldığı "Semerkant’ta Cinayet" adlı kitabı gelecek vaadediyor. Eski büyükelçinin, sevgilisiyle ilk kez karşılaşmasını, "Dans eden vücudu sekse davet ederken, gözleri ’kurtarın beni’ diyordu" sözleriyle anlattığı kitap, sinemaya aktarılacak. Filmde, eski büyükelçiyi Steve Coogan’ın, Nadira’yı ise Angelina Jolie’nin oynaması gündemde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!