İngiliz çiftin vize isyanı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz çiftin vize isyanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2016 14:35

İngiltere’de Türk bir baba ve İngiliz anneden dünyaya gelen Kistik fibrozis hastası olan 24 yaşındaki Nancy Say’s, 25 yaşındaki Türk eşi Ramiz’e vize alabilmek için adeta savaşıyor.

Haberin Devamı

İngiltere’nin Manchester şehrinde yaşayan 24 yaşındaki  Kistik fibrozis (KF) hastası Nancy Say, Fethiye’de yaşayan 25 yaşındaki kocası Ramiz Say’a İngiltere vizesi verilmediği için yalnız yaşamaya mahkum oldu.

Babası Türk, annesi İngiliz olan Nancy, dört yıl önce Fethiye’de tanıştığı kocasını yanına getirmek için, vizenin gerektirdiği her şartı yerine getirdiğini, ancak kocasına vize verilmediğini belirterek, “ Benim hastalığım sessiz öldürücü bir hastalık. En fazla ömrüm 41 sene. Bana her an her şey olabilir. Eşimle birbirimizi çok seviyoruz. Eve gidip, yapayalnız kalınca çok fena oluyorum. Hayal kırıklığı yaşıyorum “ diyerek, dert yandı.

İngiliz çiftin vize isyanı


Haberin Devamı

Kistik fibrozis ne demek?
Kistik fibrozis (KF) kalıtsal / genetik bir hastalıktır. Çocuklar bu hastalıkla doğarlar. Hastalık bulaşıcı değildir, solunum sistemi ve sindirim sistemi olmak üzere birçok sistemi birden etkileyebilir. KF’e neden olan genetik değişiklik nedeni ile KF’li hastalarda vücuttaki bütün salgılar susuz, koyulaşmış ve yoğun kıvamda olup akışkan özelliği kaybolmuştur. Bu nedenle; akciğer, karaciğer, pankreas, barsaklar gibi organların kanallarında salgılar birikerek tıkanmaya, enfeksiyonlara ve hasara neden olmaktadır.


HERKESİN BİR HİKAYESİ VAR

Nancy’nin hikayesi Manchester’da yayınlanan yerel gazeteye haber oldu. Babasının yaşadığı Fethiye’ye tatil için giden ve orada Ramiz Say ile tanışan Nancy, iki yıldan sonra kasım ayında Türk genci ile evlendi. Kocasını getirmek için geçen eylül ayında başvuran çifte, vize için ret cevabı geldi.

Kocasını İngiltere’ye yanına getirmek için her yola başvuran, tüm koşulları yerine getirdiğini kaydeden genç kadın,  “Ramiz ile vize başvurusu için evlendikten sonra 1 yıl bekledik. Eşimi buraya getirebilmek için çalışmam ve yıllık en az 18 bin 600 sterlin kazanmam gerekiyordu. Bu şartların hepsini yerine getirdim. Düzenli bir işim var. Kistik fibrozis hastasıyım. Tedavisi pahalı bir hastalık. 

İngiliz çiftin vize isyanı


‘TÜRKİYE’DE YAŞAYAMAM’

Bir başka ülkede yaşasam yıllık tedavi masrafım 280 bin sterlini bulur. Bu nedenle Türkiye’ye gidemiyorum. İngiltere’de tedavimi NHS (Sosyal Sigorta Kurumu) karşılıyor. Ramiz, mükemmel bir insan. Aşkımız basit bir tatil aşkı değil. Birbirimizi 2012’den beri tanıyoruz. En son kasım ayında Fethiye’ye gittim. Uçaktan iner inmez de kocama vizenin reddedildiği haberini aldım. Hastalığım beni çok etkiliyor. Her anımı eşimle geçirmek istiyorum. Yanıma gelip, birlikte yaşamasını arzu ediyoruz. Vize başvurusunun reddine karşı itiraz hakkımızı kullandık. Ancak yine en az 1 yıl beklemek zorundayız. Halbuki ben geri kalan ömrümün her dakikasını kocamla geçirmek istiyorum. Vize için 1200 sterlin, temyiz için de 140 sterlin verdik. Umarım kocamı buraya getirtebilirim“ dedi.

Haberin Devamı


İngiltere’de doğan ve babası Bayram ile 4 yaşına kadar Türkiye’de yaşayan Nancy, sık sık babasını görmeye Fethiye’ye gidiyor. Bu seyahatlerden birinde de Ramiz Say ile tanıştı. Genç kadın, Manchester yakınlarında Nelson’da yaşıyor ve Travis Perkins firmasında menajer olarak çalışıyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!