İngiliz Büyükelçi'den Türkçe mesaj

Güncelleme Tarihi:

İngiliz Büyükelçiden Türkçe mesaj
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 11:32

İngiltere, çatışma bölgelerinde cinsel suçlara savaş açtı. Londra'da bu hafta İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in ev sahipliğinde,"Çatışma Bölgelerindeki Cinsel Şiddete Son Vermek İçin Küresel Zirve" düzenlenecek. Kampanyanın yüzü ise ünlü aktris Angelina Jolie olacak. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi de olan Jolie, zirveye İngiltere Dışişleri Bakanı ile birlikte ev sahipliği yapacak. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da zirve dolayısıyla Türkçe bir video mesajı ve bir makale yayımladı.

Haberin Devamı

Moore'un makalesi şöyle:

Haberin Devamı

ARTIK HAREKETE GEÇME ZAMANI- TIME TO ACT

"Savaşta cinsel şiddete başvurulması, günümüzün en büyük haksızlıklarından biri. Bırakın araştırılması, bu suçun belgelenmesi bile son derece zor. Suçlular, bir ayrım gözetmiyor çünkü meseleleri cinsellik değil, terör, güç ve kontrol. Çatışma sırasında işlenen tecavüzler, çoğu zaman savaşın kaçınılmaz bir parçası gibi yapıldığından cezasız kalmalarına göz yumulmuş.

İngiliz Büyükelçiden Türkçe mesaj

Ama savaşta bile kurallar vardır. Dolayısıyla, tüm dünyanın, tıpkı mayınların savaş alanlarında yeri olmadığı konusunda olduğu gibi, çatışma bölgelerinde cinsel şiddeti durdurma konusunda da hem fikir olması gerekmektedir.

Londra’da 10-13 Haziran tarihleri arasında, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı William Hague ve Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, Çatışma Bölgelerindeki Cinsel Şiddete Son Vermek İçin Küresel Zirveye ev sahipliği yapacak. Bu etkinlikte hükümet temsilcileri, sivil toplum, asker ve yargı yer alacak. Ve tabii ki halk da etkinliğe katılacak. Ayrıca, dünyanın dört bir yanında, Türkiye de dahil, çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Türk temsilcilerden, savaş sırasında tecavüz ve cinsel şiddetin, dünyanın zulüm dağarcığından çıkartılmasına yardımcı olmak için somut taahhütlerde bulunmaları istenecek. Sizler de, bunu yapmalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Bu, diğer hiçbir zirveye benzemeyecek çünkü cinsel şiddet başka hiçbir suça benzemiyor. Kadınlar ve erkekler, dünyanın dört bir yanında, çatışma bölgelerinde bu şiddetin kabusunu yaşıyor ve inanılması ne kadar güç olsa da kurbanların büyük bir çoğunluğu küçücük kız ve oğlan çocukları oluyor. Cinsel şiddetin, tüm ömür boyu süren son derece yıpratıcı bir ardıl etkisi var: bu suçun kurbanları ve aileleri hiç adil olmayan ve son derece yıpratıcı bir şekilde yaşadıklarının utancını taşımak zorunda kalıyor.

Ama biz kesinlikle bu durumunda değişebileceğine ve değişmek zorunda olduğuna inanıyoruz.

İnsanı dehşete düşüren bir başka gerçek ise şimdiye kadar, bırakın hüküm giymelerini bu suçu işleyenlerin çok azının mahkemeye çıkartılabilmiş olması. İşte bu yüzden, zirve kapsamında Çatışmalarda Cinsel Şiddetin Belgelendirilmesi ve Soruşturulmasına İlişkin Uluslararası ilk Protokol imzalanacak. Bu Protokol soruşturmayı yürüten yetkililerin bir saldırı sonrasında bilgi ve delilleri koruyabilmelerine, bu saldırıyla ilgili olarak ileride suçlunun başarıyla yargılanma şansının arttırılmasına ve kurban ve mağdurların daha fazla sarsıntı yaşamalarının önlenmesine yardımcı olacak.

Bu hafta gerçekleştirilecek olan zirvede, hükümetlerin bu Protokole desteklerini açıklamalarını ve yerel savunucuları, avukatları, polisi ve doktorları Protokolü kullanmaya teşvik etmelerini istiyoruz. Ayrıca, ülkelerindeki savaş suçlarının başarılı bir şekilde yargılanabilmesini sağlamak için hükümetlerden, tecavüz ve cinsel şiddet suçlarını kapsayan ulusal kanunlarını uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmelerini istiyoruz. Tüm bunların yanı sıra Zirve, ordunun oynayabileceği rol üzerinde de duracak. Çatışma bölgelerinde bir cinsel şiddet yaşandığında, askerler çoğu zaman olay yerine ulaşan ilk kişiler oluyor ama her zaman bu hassas sorunu uygun şekilde ele alabilecek donanım ya da eğitime sahip olamayabiliyorlar. Bunun değişmesi gerek. Ve çoğu zaman bu nefret uyandırıcı suçtan sorumlu olanlar da askerler oluyor. Buna bir son verilmeli. Son olarak, dünyanın en zengin uluslarının hükümetlerinin, çoğu zaman en çok etkilenen toplulukların göbeğinde çalışan yerel halk örgütleri de dahil, bu çalışmalara yeni bir finansman sözü vereceğini umuyoruz.

Fakat hükümetlerin kendi başına harekete geçmesi yeterli olmayacaktır. Her bir ailenin ve toplumun, bu suçun mağdurlarını damgalayan kültürü değiştirmesine ve bu suçlara karşı tutumlarında birleşmesine ihtiyacımız var ki eline silah alan bir adam, bir tecavüze girişmeden veya yanındakilere tecavüz emri vermeden önce bir kez daha düşünsün. Kararlı bir hareket için yapılan bu küresel çağrıya siz de katılacak mısınız? [#TimeToAct hashtagi ile @end_svc twitter hesabındaki tartışmaya katılabilir, Youtube üzerinden bir çocuğun gözlerinden tecavüz ve cinsel şiddetin dehşetini anlatan ‘Küçük resime kanmayın, bu tam bir kabus’ adlı animasyonu izleyip paylaşabilirsiniz.]

Artık, hem şimdi hem de gelecekte mağdurları desteklememizin, cezasızlık kültürünü yok etmemizin ve adaletin yerini bulmasını sağlamamamızın zamanı geldi. Artık Harekete Geçme Zamanı #TimeToAct."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!