Ä°ngiliz basını: Büyük kara operasyonu iki hafta içinde

Güncelleme Tarihi:

İngiliz basını: Büyük kara operasyonu iki hafta içinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2001 13:02

İngiltere'de yayımlanan iki saygın pazar gazetesi, müttefiklerin bir-iki hafta içinde Afganistan'a kara harekatını başlatacaklarını yazdılar.

Haberin Devamı

The Sunday Telegraph Gazetesi, ittifak güçlerinin önümüzdeki haftaiçinde başlayacağını iddia ettiği ''acımasız bir kara harekatı dalgasına'' hazırlandıklarını, amacın bir an önce Taliban yönetimini devirmek olduğunu belirtti.

Askeri harekat planlamacılarının Amerikan ve İngiliz hükümetleri tarafından hazırlıklara hız vermeleri konusunda uyarıldıklarını öne süren gazete, Afganistan'da istikrarlı bir yönetimin kurulması ve eskiKral Zahir Şah'ın dönüşünün amaçlandığını kaydetti.

ÖNCE MEZAR-I ŞERİF KENTİ

Amerikan güçlerinin kuzeyde kilit öneme sahip Mezar'ı Şerif kenti çevresinde yığınak yapacaklarını yazan gazete, böylece Kuzey İttifakı güçlerine yol açılmasının hedeflendiğini bildirdi. Gazete, Kuzey İttifakı'nın Mezar-ı Şerif Ak Kupruk gibi yerleşim merkezlerini ele geçirdiklerine dair iddialarının henüz doğrulanmamış olsa bile büyük önem taşıdığını, müttefik güçlerin önünde şimdi de Taliban'a ait bazı havaalanlarının ele geçirilmesi ve böylece Afganistan'a kış ayları boyunca yardımın rahatça ulaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Gazete, Amerikan yönetiminin ''son derece aceleci davrandığını,Âzira uluslararası koalisyon gibi iç kamuoyu desteÄŸinin de azalmasındançekindiÄŸini'' yazdı.

The Sunday Times Gazetesi ise binlerce askerden oluÅŸan bir kara gücünün ''birkaç hafta içinde'' Afganistan'ın içlerine doÄŸru ilerleyeceÄŸini öne sürdü.Â

Ä°ngiliz deniz komandolarının ilk hedefinin, Afgan halkına ulaÅŸtırılacak yardımın dağıtılabileceÄŸi bir üs oluÅŸturmak olduÄŸunuÂbelirten gazete, müttefik güçlerin daha ziyade Afganistan'ın kuzey kesiminde konuÅŸlanacaklarını savundu. Sunday Times, bu yöndeki hazırlığı iki Ä°ngiliz bakan yardımcısının da doÄŸruladığını yazdı.

Gazete müttefik askerlerinin ilk hedeflerinin havada savaş uçaklarının da desteğiyle Taliban güçlerini Özbekistan sınırı ile Mezar-ı Şerif arasındaki bölgeden sürmek olduğunu, Washington ve Londra yönetimlerinin bu arada bazı kayıplar verilebileceğini de kabul ettiklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!