İndi ve patladı

Güncelleme Tarihi:

İndi ve patladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 00:00

Tayvan’ın en büyük havayolu şirketi Çin Havayolları’ na ait bir uçak Japonya’nın Okinava Adası’na indikten sonra alev aldı. Yangın büyümeden tahliye edilen 165 kişi ölümden döndü.

KAZANIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

OKINAVA’nın Naha Havaalanı’na inişinden saniyeler sonra Boeing 737-800 tipi uçağın sol motoru alev aldı. Yangın kısa sürede uçağın gövdesine sıçradı. Aralarında iki çocuğun bulunduğu 165 yolcu ve mürettebat şişme kaydıraklarla hızla tahliye edilerek can kaybı önlendi. Birkaç kez infilak ederek ateş topuna dönen uçak yanarken gökyüzünü korkunç alevler ve siyah duman kapladı. Yangın bir saat içinde söndürüldükten sonra kömür gibi kapkara olan uçak ikiye bölündü.

Pistte kaydı alev topuna döndü
UÇAKTA 3 HAFTA ÖNCE
SORUN TESPİT EDİLMİŞ

Japon havalimanına indikten sonra infilak eden Tayvan uçağında bu ay başında teknik sorun tespit edildiği bildirildi. Tayvan sivil havacılık kurumu, uçağın kanatlarından birine bağlı bir sensörde 4 Ağustos'ta arıza çıktığını, bu sorunun ertesi gün de devam ettiğini bildirdi. Ancak kurum, bunun uçağın infilak etmesiyle ilgisi bulunmadığını belirtti.
Uçağın enkazında bugün yapılan ilk incelemede, yangına neyin sebep olduğu konusunda bilgiye ulaşılamadığı belirtildi. Yetkililerin, motorda muhtemel bir yakıt kaçağını araştırdıkları bildirildi.


Tayvan’ın başkenti Taipei’den Okinava’ya 157 yolcu ve 8 mürettebat taşıyan uçaktaki yangının nedeni belirlenemedi. Görgü tanıklarına göre uçak iniş sırasında pistten kayarak bir çıkış kapısına çarptı. Havayolu sözcüsü Johnson Sun, "Kalkıştan inişe kadar her şey normaldi" dedi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi, uçağın sol kanat altındaki motorun patladığını ve yangının bunun üzerine çıktığını söyledi. Yangına bir yakıt sızıntısının yol açmış olabileceği tahmin ediliyor. Yetkililer olayda terörizm şüphesi bulunmadığını bildirdiler. Çin Havayolları’nın dünyanın en kötü güvenlik siciline sahip şirketlerden biri olduğu belirtiliyor.

Filoya uçuş yasağı getirildi

Tayvan sivil havacılık yetkilileri Çin Havayolları’na ve kardeş şirketi Mandarin Havayolları’na diğer 13 Boeing 737-800 uçağını seferden çekerek kapsamlı incelemeden geçirmelerini emretti. Çin Havayolları’nın 2002’de Taipei’den Hong Kong’a giderken düşen 747 uçağında 225 kişi ölmüş, şirket uçaklarının 90’lı yıllarda geçirdiği kazalarda toplam 450 can kaybı meydana gelmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!