İmparatorun çöküşü

Güncelleme Tarihi:

İmparatorun çöküşü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2007 00:00

Bir zamanlar dünyanın en büyük medya patronlarından olan Lord Black, şirketini hortumlamaktan suçlu bulundu. İmparatorun çöküşünü, lüks yaşam tutkusu hazırladı: Kanada’daki şirketinin borçlarını ödemek için ABD’deki şirketinden çalmaya başlayan Black, sonrasında karısının lüks gardırobu için daha fazla hortumlamaya başladı.

KANADA asıllı İngiliz medya patronu Conrad Black, ABD’nin Chicago kentindeki Dirksen Federal Mahkemesi’nde üç aydır süren yolsuzluk davasında suçlu bulundu. 62 yaşındaki Crossharbour Lordu Black’e yöneltilen üç adet yolsuzluk suçlamasıyla, bir adaleti engelleme suçlaması haklı bulundu. Diğer 8 yolsuzluk suçlamasıyla bir dolandırıcılık suçlamasından aklanması ise, İngiliz asilzadeyi kurtaramadı.

Dünyanın en büyük üçüncü gazete grubu olan The Daily Telegraph’ın eski sahibi Black, en az 60 milyon dolarlık hortum yüzünden 35 yıla kadar hapse çarptırılacak. Tahtından olan ve en az 15 yılını hapiste geçirmesi beklenen medya imparatoruna çok büyük bir para cezası da verilecek. The Daily Telegraph da, eski patronunun suçlu bulunuşunu manşetten en sert ifadelerle verdi. Independent Gazetesi ise "Lord Sahtekar" başlığını attı. Black’in yaptığı dolarlık yolsuzluk, merkezi Chicago’da bulunan firması Hollinger International elinden, Kanada ve ABD’de bulunan yüzlerce gazetesini satmaya başlamasıyla uygulamaya kondu. Kanada’daki şirket grubunun borçlarını ödemek için ABD’dekileri satan Black, bu arada hissedarlara ait paranın bir kısmını küçük parçalar halinde zimmetine geçirdi. Kendisini Hollinger’ın "mal sahibi" olarak tanıtan Black’in yüzde 14’lük hissedarlığına rağmen, sahip olduğu oy hakkına nazaran büyük bir ağırlığı vardı.

Black, 1992’de evlendiği ikinci karısı Barbara Amiel’in lüks harcamaları nedeniyle daha fazla parayı zimmetine geçirmeye başlayınca, durum, Hollinger’ın yüzde 86 hissesinin bulunduğu New York Borsası’nın dikkatini çekti. 21 milyon dolar kefaletle tutuksuz yargılanan Black’in cezası 30 Kasım’da belli olacak.

Manolo Blahnik ayakkabılar, Bora Bora’da tatil

300 milyon dolarlık bir serveti olduğu tahmin edilen Conrad Black ve "Lady Black" lakaplı eşi lüks yaşam düşkünlükleriyle tanınıyorlardı.

100 adet el yapımı, binlerce dolar değerindeki Manolo Blahnik ayakkabılarını Vogue dergisine gösteren Lady Black, "Sınır tanımayan bir sefahat düşkünlüğüm var" demişti.

Malikanesinde, kürkleri, kazakları ve tuvaletleri için ayrı ayrı odaları vardı. New York’taki lüks dairelerinin dekorasyonu 4 milyon dolara malolmuş ve tamamını şirket ödemişti.

Çift, Londra, Palm Beach ve Toronto’daki antika halılarla kaplı görkemli malikanelerinde de, Margaret Thatcher ve Henry Kissinger gibi ünlü arkadaşlarını ağırlardı.

Lord Black, Pasifik adası Bora Bora’ya tatil için şirket uçağıyla gidip 570 bin dolarlık masrafa neden olmuş, yolculuk sırasında sırf bir operayı izlemek üzere eşiyle Seattle’a da inmişti.

1940 doğumlu Barbara’nın 62 bin dolara malolan doğum günü partisi faturasını da şirkete kesmişti.

Küstah ve ukala

Conrad Black, kıyafet balosuna, Fransa Kralı 13. Louis’nin "başbakanı" olarak bilinen Kardinal Richelieu kılığında gelmişti. Eşi Barbara ise "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözüyle meşhur Fransa Kraliçesi Marie Antoninette olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!