İlk veto İsrail için

Güncelleme Tarihi:

İlk veto İsrail için
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 00:00

ABD Yönetimi, BM Güvenlik Konseyi’nde Barack Obama döneminin ilk vetosunu kullandı. Obama Hükümeti, İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında yeni yerleşim yerleri inşa etmesini kınayan tasarıyı engelledi.

Haberin Devamı

ABD Yönetimi, cuma akşamı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in işgal ettiği bölgelerde yeni yerleşim yerleri inşa etmesini kınayan tasarıyı veto ederek, konseyin üyesi diğer 14 ülkeye karşı tek başına kaldı. Tasarıyı, konsey üyeleri dışında da Birleşmiş Milletler genelinde 100’den fazla ülke destekliyordu.


Oylamayla ilgili telekonferans yoluyla bir basın toplantısı düzenleyen ABD’nin BM Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, ABD olarak İsrail’in bölgedeki yerleşim faaliyetlerinin meşruiyetini reddettiklerini ama bu tasarının İsrail-Filistin barışına katkı sağlamayacağını söyledi. Rice, “Bizim yargımız, bu tasarının tarafları müzakere ve anlaşmaya yakınlaştırma amacına hizmet etmeyeceği, tam tersine iki tarafın da pozisyonunu zorlaştıracağı yönünde olmuştur” diye konuştu.

Haberin Devamı


İnşaat inadı sürüyor
Tasarıyı Konsey’in geçici üyelerinden Lübnan sundu. Konseye başkanlık eden diğer geçici üye Brezilya ve AB, tasarıya açık destek sundu. 5 daimi üye ve 10 geçici üyeden oluşan Konsey’deki oylama sonucu da 14 kabul, 1 ret çıktı. Daimi üyelerden ABD’nin veto hakkı olduğundan, tasarı engellenmiş oldu.

İsrail’den teşekkür Filistin’de öfke

Filistin: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna kararla ilgili “ABD vetosu, Ortadoğu’da durumu daha karmaşık hale getirecek” dedi. Dün yapılan açıklamada ayrıca Filistin tarafının BM’nin İsrail yerleşimlerini kınaması için yeni girişimlerinin olacağı belirtildi. Hamas ise “ABD’nin veto kararı rezil” açıklamasında bulundu. Dün yüzlerce Filistinli de ABD’yi protesto etti.
İsrail: İsrail tarafında ise zafer hakim. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ofisinden yapılan açıklamada “İsrail, Başkan Obama’nın veto kararını takdir eder” denildi. Açıklamada ayrıca Filistin tarafına önkoşulsuz müzakere masasına oturma çağrısında bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!