İlk adım İngiltere'den geldi... Navalni'nin öldüğü cezaevinin 6 yetkilisine yaptırım

Güncelleme Tarihi:

İlk adım İngiltereden geldi... Navalninin öldüğü cezaevinin 6 yetkilisine yaptırım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2024 17:06

İngiltere, Rus muhalif lider Alexey Navalni'nin hayatını kaybettiği cezaevinden sorumlu 6 Rus yetkiliye yaptırım uygulayacağını duyurdu. Yaptırım uygulanan kişilerin İngiltere’deki mal varlıkları dondurulacak ve ülkeye girişleri yasaklanacak.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en sert muhalifi olarak nitelendirilen Alexey Navalni’nin 16 Şubat’ta tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Navalni’nin öldüğü Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'ndeki 3 numara cezaevinin 6 yetkilisine yaptırım kararı alındığı duyuruldu.

Bu çerçevede cezaevinden sorumlu Vadim Konstantinovich Kalinin ve diğer cezaevi yetkilileri Sergey Nikolaevich Korzhov, Vasily Alexandrovich Vydrin, Vladimir Ivanovich Pilipchik, Aleksandr Vladimirovich Golyakov ve Aleksandr Valerievich Obraztsov’un İngiltere’deki mal varlıklarının dondurulacağı ve ülkeye girişlerinin yasaklanacağı ifade edildi.

YAPTIRIM UYGULAYAN İLK ÜLKE OLDU

Açıklamada, “İngiltere, Navalny'nin naaşının derhal ailesine teslim edilmesi, tam ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor. Navalni'nin durumu, 3 yıllık hapis hayatı boyunca kötüleşmişti. Navalny, hapishanede tutulduğu süre tıbbi tedaviden de mahrum bırakıldı. İngiltere, hayatını Rus sisteminin yolsuzluğunu ortaya çıkarmaya adayan, özgür ve açık siyaset çağrısı yapan, Kremlin'den hesap sormaya adayan siyasi mahkum Navalni'nin ölümüne karşılık yaptırım uygulayan ilk ülke oldu” denildi.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ise açıklamasında, “Rus yetkililerin Navalni'yi bir tehdit olarak gördükleri ve onu defalarca susturmaya çalıştıkları açık. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, Navalni’yi 2020'de Novichok ile zehirledi, barışçıl siyasi faaliyetleri nedeniyle hapse attı ve Arktik'teki (Kuzey Kutup Dairesi) bir ceza kolonisine gönderdi. Hiç kimse Rus sisteminin baskıcı doğasından şüphe duymamalı. Bu nedenle bugün Navalni’nin son aylarını geçirdiği ceza kolonisinden sorumlu en üst düzey hapishane yetkililerine yaptırım uyguluyoruz. Navalni'ye yapılan acımasız muamelenin sorumluları hiçbir yanılgıya kapılmamalı, onları bundan sorumlu tutacağız” ifadelerini kullandı.

Batılı liderler, Navalni'nin ölümünden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sorumlu tutuyor. ABD’nin de Navalni'nin ölümü ve Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Rusya'ya karşı cuma günü yaptırım paketi açıklaması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!