İklim konferansında uzatmalı anlaşma

Güncelleme Tarihi:

İklim konferansında uzatmalı anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2014 22:02

Yeni bir küresel iklim paktına zemin hazırlayan Lima Anlaşması, gelişmiş ülkeleri küresel ısınmayla mücadelede sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınmakla suçlayan bir önceki taslağın, gelişmekte olan ülkeler tarafından reddedilmesinden saatler sonra onaylandı.

Haberin Devamı

Peru’nun başkenti Lima’da yapılan BM İklim Değişikliği Konferansı’nda sunulan dördüncü ve nihai metin olan anlaşmada, gelişmekte olan ülkelerin endişeleri, ülkelerin küresel ısınmayla mücadelede “ortak ancak farklılaşmış sorumlulukları” bulunduğu ifadesine yer verilerek giderildi.
Konferansta yeni bir küresel ısınma anlaşması için yapılan görüşmeler, uzlaşmazlıkların giderilememesi nedeniyle hafta sonuna sarkmıştı. Belgede zengin ülkelerin karbon emisyonunda kesintiler konusunda öncülük etmelerine dair bakış açısı muhafaza edildi. Daha yoksul ülkeler için artan sıcaklığın mali etkileriyle başedebilmelerine yardım etmek için “kayıp ve zarar” şeması oluşturma sözü verdi.

ÇEVRECİLER ELEŞTİRDİ

Ulusal taahhütlere dair dilin yumuşatılması ise çevreci grupların tepkisini çekti. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre çevreci gruplar anlaşmayı eleştirdi. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) yetkililerinden Sam Smith, “Metin zayıftan daha zayıfa, bundan da en zayıfa dönüştü. Nitekim çok zayıf” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ülkelerin iklim değişikliğiyle nasıl mücadele etmesi gerektiğini belirleyen anlaşma, Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’nda kabul edildi. Ancak çevreci gruplardan “yetersiz” eleştirisi geldi.


İki derece üstünde artışı önleme çabası

Bilimsel raporlar, iklim değişikliğinin etkilerinin halihazırda deniz suyu seviyelerinin yükselmesi, sıcak hava dalgalarının şiddetlenmesi, bazı bölgelerde sellere, bazılarında ise kuraklığa yol açan hava durumundaki değişimler dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde kendini gösterdiğini ortaya koyuyor. 2015 yılında 30 Kasım-11 Aralık arasında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak konferans, bilim çevreleri tarafından küresel ısınmada sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması için son şans olarak görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!