İkinci kızıl felaket kapıda

Güncelleme Tarihi:

İkinci kızıl felaket kapıda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2010 00:00

Macaristan’da bir alüminyum fabrikasının kimyasal madde rezervuarını tutan setin çökmesiyle başlayan “kızıl felaket” daha da büyüyebilir. Başbakan Orban, rezervuarın bir duvarının daha yıkılmak üzere olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

MACARİSTAN’ın Ajka şehrindeki bir alüminyum fabrikasında 4 gün önce meydana gelen kaza sonucu çevreye yayılan zehirli kızıl çamurun yol açtığı tehlike, ikinci dalga korkusuyla devam ediyor. Yetkililer, aynı kızıl çamuru barındıran, fabrikanın 10 numaralı rezervuarının da hasar gördüğünü, çok daha fazla miktarda kimyasal maddenin çevreye yayılabileceğini duyurdu. İlk kez bölgeye giden Başbakan Viktor Orban da sette yeni çatlaklar oluştuğunu ve ikinci bir patlamanın yüksek bir ihtimal olduğunu açıkladı.
Barajlar kuruluyor
Rezervuar yakınlarındaki Kolontar köyü, ikinci dalga korkusuyla tamamen boşaltıldı. Yeni patlama halinde çamuru kontrol edemeyeceklerini belirten kurtarma ekipleri, yayılmanın olabildiğince dar bir yüzölçümle sınırlı kalması amacıyla, çamurun yönlenebileceği nüfus-yoğun bölgelere uzanan güzergâhlarda barajlar kurmaya çalışıyor.
Türkiye ithalatı kesmeli
İki setin yıkılmasıyla yerleşim bölgelerine akan yaklaşık 1 milyon metreküp çamur 7 kişinin ve sayısız hayvan ile bitkinin ölümüne neden olduktan sonra kısmen Tuna Nehri’ne akmıştı. Orban, “Atığın nereye kadar gidebileceği ve ne kadar tazyikle rezervuardan çıkıp ilerleyebileceği hakkında yalnızca tahmin yürütebiliyoruz” dedi. Türkiye Çevre Mühendisleri Odası ise felaketin Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri tehdit ettiğini belirttiği açıklamasında, “Tehlikeyi belirleyecek ölçümler yapılmalı, zehirlenen ülkelerden ithalat durdurulmalı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

 Başbakan Orban, “Macaristan hiç böyle bir trajedi yaşamamıştı. İnsani hatalar mutlaka söz konusu olmuştur. Bunun yasal sonuçları çok ciddi olacaktır” dedi. Dünya Doğa Fonu, setin üç ayı aşkın bir süredir zehirli çamur sızdırdığını ve kimyasalların çoktan Tuna’ya karıştığını açıkladı. Rezervuarın kuzeyindeki set de yıkılırsa tahminen 500 bin metreküp daha kızıl çamur bölgeye yayılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!