İkili zirvede demokrasi atışması

Güncelleme Tarihi:

İkili zirvede demokrasi atışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2005 01:59

Slovakya’da buluşan Bush ve Putin, basın mensuplarının gözü önünde üstü kapalı bir demokrasi polemiğine girdi.

IRAK savaşı yüzünden aralarındaki ilişki soğuyan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı George W.Bush, diyaloğu yeniden ısıtmak üzere dün Slovakya’nın başkenti Bratislava’da çok sıkı güvenlik önlemleri altında buluştular. Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında sıcak dakikalar yaşandı. Bush’un, Rusya’daki demokrasiden kaygılı olduğunu söylemesi üzerine, Putin’in bozulduğu gözlendi. Ancak Rus lider altta kalmadı ve ‘Şurada ya da burada az demokrasi olduğunu söylemek yanlış. Demokrasinin genel ilkelerini benimsedik, özel bir demokrasi arayışında değiliz. Ama bu, Rus geleneklerine uygun olmalı’ yanıtını verdi.

ZİRVE GÜNDEMİ

İran
- Bush, Avrupa gezisi boyunca, İran’ın nükleer silah geliştirmemesi için diplomasinin yeni başladığını vurguladı. Putin de, İran’ın atom bombası peşinde olduğuna dair bir işaret bulunmadığını söyledi. İkili, İran ve Kuzey Kore’de nükleer silah üretilmesini kimsenin istemediğini bildirdi.

Anti terör - İki lider, omuzdan ateşlenen füzelerin yayılmasının önlenmesi konusunda anlaşmaya vardı. Teröristlerin, bu tür füzeleri yolcu uçaklarını vurmakta kullandığı biliniyor.

Suriye - Bush, Suriye’nin Lübnan’daki askerlerini ve ajanlarını çekmesini istiyor. Rusya ise yakın geçmişte Suriye ile füze anlaşması imzaladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!