İki kişiyi kurtarıp 100 kişiyi öldürdüler

Güncelleme Tarihi:

İki kişiyi kurtarıp 100 kişiyi öldürdüler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2024 07:00

İsrail polisi ve istihbaratı daha önce güvenli bölge ilan edilen Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine iki rehineyi kurtarmak için operasyon düzenledi. Yan binalardan ateş açılması üzerine İsrail uçakları çevredeki yapıları havadan saldırılarla yerle bir etti. Refah’ta bir gecede 100’ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları, daha önce güvenli bölge ilan edilen, güneydeki Refah kentinde yoğunlaşırken İsrail ordusu operasyon düzenlenip iki İsrailli rehinenin kurtarıldığını duyurdu. Kurtarma operasyonu sırasında düzenlenen hava bombardımanıyla 100’ü aşkın Filistinli sivil öldürüldü. Filistin Kızılayı da İsrail saldırılarının Refah şehir merkezinde yoğunlaştığını ve saldırılarda sivillerin evlerinin de hedef alındığını duyurdu. Saldırıların onlarca kişinin barındığı, kentin Şabura mahallesindeki er-Rahma ve Yabna kampındaki el-Huda camilerini hedef aldığı belirtildi. Şehirdeki Kuveyt Hastanesi Müdürü Suhaib el-Hams, hastanenin ağır yaralı hastalarla dolup taştığını, yeterli ilaç ve malzeme bulunmadığını söyledi.

ÇEVRE BİNALARI BOMBALADILAR

Haberin Devamı

İsrail ordusunun, saldırılardan kaçan yüzbinlerce kişinin sığındığı Mısır sınırındaki Refah’a yönelik yeni bir kara harekâtına başlamasından endişe edilirken İsrail özel kuvvetleri, önceki gece saat sabaha karşı 01.00 sularında gerçekleştirdiği bir operasyonla Refah’ta bir evde tutulan iki İsrailli rehineyi kurtardı. 7 Ekim’den bu yana Hamas’ın elinde olan rehineler Fernando Marman (61) ve Louis Har’ın (70) durumlarının iyi olduğu açıklandı. Operasyon sırasında düzenlenen hava bombardımanıyla 100’ü aşkın Filistinli sivilin hayatını kaybettiği belirtilirken yüzlerce yaralının da kentteki hastanelere kaldırıldığı kaydedildi. Sabah gün ağardığında kentteki yıkımın büyüklüğü ortaya çıkarken Refah’ta yaşayan Ebu Suhhaib, çatışmalarla ilgili ‘Cehennemin kapıları açılmış gibiydi’ yorumunda bulundu.

HELİKOPTERLE ÇIKARILDILAR

İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, dün sabah yaptığı basın toplantısında, kurtarma operasyonuna dair detayları paylaştı. “Refah’ın kalbindeki hedefe ulaşmak çok karmaşıktı” ifadesini kullanan İsrailli sözcü, askerlerin gece saat 01.49’da bir binanın ikinci katında bulunan daireye girerek rehineleri koruyan üç Hamas militanını öldürdüğünü ve rehineleri dışarıya çıkararak zırhlı araca bindirdiğini, ardından da iki ismin askerlerle birlikte helikopter aracılığıyla Gazze’den çıkarıldığını söyledi. Ordu ve İsrail İç İstihbarat Servisi Şin Bet’in yaklaşık bir saat süren bu operasyon için uzun süredir hazırlandığını aktaran Sözcü Daniel Hagari, operasyon sırasında çevre binalardan kendilerine ateş açılması üzerine hava kuvvetlerinin bu binaları bombaladığını söyledi.

İki kişiyi kurtarıp 100 kişiyi öldürdüler

İsrailli rehineler Luis Har ve Fernando Simon Marman yakınlarına kavuştu.

Haberin Devamı

SALDIRILARDA 3 REHİNE ÖLDÜ

Kassam Tugayları, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği dünkü saldırılarda ağır yaralanan 8 esirden 3’ünün öldüğünü duyurdu. Kassam Tugayları tarafından dün yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında son 96 saatte 2 İsrailli esirin öldüğü, 8’inin ağır yaralandığı belirtilmişti. Öte yandan kurtarılan rehineler Marman ve Har, 7 Ekim’de Hamaslı direnişçiler tarafından Kibbutz Nir Yitzhak’tan Gazze’ye kaçırılmıştı. Kaçırılanlar arasında Marman’ın kız kardeşi ve Har’ın ortağı olan 62 yaşındaki Clara Marman, onun kız kardeşi 59 yaşındaki Gabriela Leimberg ve Gabriela’nın 17 yaşındaki kızı Mia Leimberg de vardı. Kurtarılan iki rehine, Sheba Tıp Merkezi’nde aileleriyle buluştu. İsrail medyasına konuşan aile üyelerinden bazıları, ikilinin günlerce aç kaldığını ve çok zayıfladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

ANKARA’DAN REFAH ÇAĞRISI

İsrail’in Refah’ı hedef alan saldırılarına Ankara’dan tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Refah’taki sivilleri hedef alan saldırılarının, Gazze’deki insani trajediyi çok daha vahim boyutlara taşıdığını ve bölgede kalıcı bir ateşkesin teminine yönelik çabalara zarar verdiğini belirtti. Açıklamada, harekâtın, Gazze’deki Filistinlileri kendi topraklarından sürme planının bir parçası olarak değerlendirildiği vurgulanırken “BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bilgi Notu: İsrail ilk rehine operasyonunu 30 Ekim’de düzenlemiş İsrailli kadın asker Ori Megidish (19) kurtarılmıştı. Aralık ayında gerçekleştirilen ikinci operasyonda ise kurtarılmak istenen rehine hayatını kaybetmişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!