İç savaş gibi

Güncelleme Tarihi:

İç savaş gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 00:00

Tayland ordusu, muhalif “Kırmızı Gömlekliler”in başkent Bangkok’ta 14 Mart’tan beri eylem yaptığı kamplarına girdi. Çıkan çatışmalarda biri İtalyan fotoğrafçı 7 kişi öldü, en az 60 yaralı var. Protestocular iki belediye meclisi binası, bir televizyon kanalı ve borsa binasını ateşe verdi. 5 protestocu lider teslim oldu, ama göstericilerin aynı adımı atmaya niyeti yok.

Haberin Devamı

ÜLKE KAOSA SÜRÜKLENMİŞ DURUMDA

ESKİ adı Siyam olan Tayland Krallığı’nın başkenti Bangkok’un valisinin deyimiyle dün, “Tayland’ı teslim alan mini iç savaş” iyice alevlendi. Ülke aslında 2006 yılındaki askeri darbeden bu yana kaynıyordu. Eski başbakan Taksin Şinavatra’nın yolsuzluk gerekçesiyle devrilmesi sonrası Başbakan Abhisit Vejjajiva’nın haksız yere iktidarı ele geçirdiğini öne süren “Kırmızı Gömlekli” protestocular bir an önce seçim isteğiyle Mart ayı ortalarından bu yana kamp kurdukları başkant Bangkok’ta ordu ile tehlikeli bir restleşme içindeydi.

Bambuya karşı tank

Dün sabah zırhlı askeri araçların protestocu “kırmızı gömleklilerin” 6 haftadır bulunduğu Racaprasong ve Lumpini gibi önemli bölgelerde kurduğu bambu ve lastikten bariyerleri yıkıp geçmesiyle restleşme iç savaşa dönüştü. “Öldürme yetkisi” alan askerler protesto gösterilerinin ilk gününden bu yana en büyük çaplı operasyonu başlattı ve biri İtalyan fotoğrafçı 7 kişi öldü. Ardından kanlı bilançonun yükselmesini istemediklerini söyleyen 5 protestocu lider polise teslim oldu. Tayland hükümeti önce, operasyonda zafer elde ettiğini ilan etti, ancak yangın yerine dönen başkentin tamamının henüz kontrol altına alınamadığını itiraf etti.

Bangkok alev alev

/images/100/0x0/55ea878bf018fbb8f885f259


Kırmızı gömleklilerin askerlerin baskınıyla dağılan kamplarından geriye devrilmiş sandalyeler, ayakkabılar ve asılı çamaşırlar kalsa da direniş “cep bölgelerinde” sürüyor. Protestocular çalışanlar içerdeyken Channel 3 adlı TV istasyonunu ve Central World Plaza adlı Güneydoğu Asya’nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri, iki belediye meclisi ve borsa dahil onlarca binayı ateşe verdi. Tayland hükümeti bunun üzerine yerel saatle 20.00’den 06.00’ya dek sokağa çıkma yasağı ilan edip, televizyona sansür getirdi.

Yoksulların ayaklanması

Tayland niye karıştı?
Tayland’da iç savaşa dönüşen gerilimin kaynağında eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın 2006’da kansız bir darbeyle devrilmesi var. Ancak tepki ülkede sınıf farklılıklarına duyulan öfkeye dönüşmüş durumda.

Kırmızı gömlekliler kim?
Gerginlikte iki ayrı kamp var. Bir tarafta taşralı yoksullar. Bunlara “Kızıl gömlekliler” deniyor. ‘Sarı gömlekliler’ diye anılan karşı kampta ise başkent Bangkok’ta yaşayan zenginler, ordu ve siyasi elitler var.

Kırmızılar ne istiyor?
Eski Başbakan Taksin Şinavatra taraftarlarınca başlatıldı. Giderek eylem yoksulların bir halk hareketine dönüştü. Şimdi Başbakan Abhisit Vejjajiva, 2008’te tartışmalı seçimle iktidara geldi. Kırmızılılar, bu zaferde askerin parmağı olduğunu öne sürüyor, yeniden seçimlere gidilmesini istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!