'İç savaş çıkar' demişti... Gannuşi’ye gözaltı

Güncelleme Tarihi:

İç savaş çıkar demişti... Gannuşi’ye gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2023 07:00

Tunus’ta ılımlı İslam çizgisindeki Nahda Hareketi lideri Gannuşi önceki gece evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı.

Haberin Devamı

TUNUS’ta dün ve önceki akşam Nahda Hareketi’ne yönelik geniş çaplı operasyon düzenlendi. Müslüman Kardeşler’e yakın Nahda Hareketi lideri ve eski meclis başkanı Raşid el-Gannuşi (81), önceki akşam evine düzenlenen baskınla gözaltına alınırken, dün de Nahda’nın merkez binası polis tarafından boşaltılarak kapsamlı bir arama gerçekleştirildi. Partinin ülke genelindeki bürolarının da kapatıldığı, tüm toplantı ve faaliyetlerinin askıya alındığı bildirildi.

HAPİSHANEYE GÖTÜRÜLDÜ

Gannuşi’nin avukatlarıyla görüşmesine izin verilmediği ve başkent Tunus’un batısındaki El Aouina hapishanesine götürüldüğü bildirildi. Gün içinde partinin önde gelen üç isminin daha gözaltına alındığı belirtildi. Nahda Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada Gannuşi’nin derhal serbest bırakılması istenirken, ülkedeki muhalefete de “muhalif siyasilerin hakları ve özgürlüklerine karşı yapılan ihlaller ve baskıcı uygulamalara karşı tek bir saf halinde durulması” çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

İç savaş çıkar demişti... Gannuşi’ye gözaltı



O SÖZLERİ NEDEN OLDU

Fransız AFP ajansının aktardığına göre Gannuşi, geçen cumartesi günü düzenlenen bir muhalefet toplantısında kullandığı ifadelerden dolayı gözaltına alındı. Gannuşi’nin, “Nahda’sız, siyasal İslamsız, solcu veya başka herhangi bir bileşensiz Tunus, bir iç savaş projesidir. Darbeyi kutlayanlar radikal yanlısı ve teröristtir” ifadelerini kullanmıştı.

MECLİSİ FESHETMİŞTİ

Nahda ve Gannuşi’ye yönelik suçlamalar ülkede 2021’den bu yana devam eden siyasi baskı atmosferinin bir uzantısı olarak görülüyor. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Temmuz 2021’de parlamentoyu feshederek milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, Eylül 2021’de ise yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı. Geçen yıl temmuz ayında ise cumhurbaşkanlığı yetkilerini büyük oranda genişleten bir anayasa taslağı katılımın yüzde 27.5’ta kaldığı bir referandumla kabul edilmişti. Geçen yıldan bu yana birçok Nahda mensubu çeşitli sebeplerle gözaltına alınırken, Gannuşi’ye de hareketin Tunusluları terör örgütü DEAŞ’a katılmak üzere teşvik ettiği suçlaması yöneltilmişti. Son iki aylık süreçte de ülkede 20’den fazla muhalif siyasetçi gözaltına alınmıştı.

 

Haberin Devamı

SÜRGÜNDEN MECLİS BAŞKANLIĞINA

- Raşid el-Gannuşi, 1981 yılında İslami Hareket adıyla da bilenen Nahda’yı kurdu. 1980’li yıllarda iki kere hapse atılan Gannuşi, hapisten çıkmasının ardından ise Arap Baharı’na kadar yurtdışında siyasi sürgün olarak yaşamını sürdürdü.

- Arap Baharı’nın ardından ülkesine dönen Gannuşi, Tunus’un 23 yıllık Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından ılımlı söylemiyle ülkedeki önemli siyasi figürlerden biri haline geldi.

- Merkez siyasette kendine yer bulan Nahda, seküler partilerle koalisyon hükümetlerinde yer aldı. 2019’daki seçimlerin ardından meclis başkanı olan Gannuşi, Cumhurbaşkanı Said’in 2021’de yetkileri elinde toplamasının ardından en sert eleştirileri getiren isim oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!