Hükümete ültimatom verilmez

Güncelleme Tarihi:

Hükümete ültimatom verilmez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 00:00

Hürriyet temsilcisi Ahmet Külahçı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e "Düpedüz ırkçılık" manşetli dünkü Hürriyet gazetesini gösterdi. Ayrımcı göç yasası nedeniyle Türk dernekleriyle gerginlik yaşayan Merkel, Hürriyet’in başlığını "basın özgürlüğü" olarak yorumladı.

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, dün başkent Berlin’de yabancıların topluma entegre edilmesi için düzenlenen toplantıya evsahipliği yaptı. Merkel, göç yasasındaki ayrımcı bölümler nedeniyle dün yapılan toplantıya katılmayan Türk derneklerine de kapılarının açık olduğunu söyledi. Zirve öncesi Türk çatı örgütlerinin "Göç Yasası’nın değiştirileceğine dair olumlu sinyal gelmezse zirveye katılmayacağız" şeklindeki ültimatomuna da değindi ve "Federal hükümete ültimatom verilmez" dedi. Göç yasasına hem Federal Meclis’in hem de Eyaletler Meclisi’nin demokratik bir şekilde onay verdiğine dikkat çeken Merkel, yasanın değiştirilmesinin sözkonusu olmadığını dile getirdi.

Merkel, basın toplantısında Hürriyet’in "Düpedüz ırkçılık" manşeti sorulduğunda ise "Böyle durumlarda her zaman olduğu gibi basın özgürlüğü vardır diyorum. Bu benim yazılan herşeyle hemfikir olduğum anlamına gelmez. Karşılıklı olarak birbirimizi doğru ve somut bir şekilde enforme etmemiz gerektiğini düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Geniş kapsamlı oturumda Hürriyet’in Berlin temsilcisi Ahmet Külahçı yaptığı konuşmasında, zirveye katılmayan Türk derneklerinin tepkilerinin anlayışla karşılanması gerektiğini söyledi. Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’ye "Yasalar herkes için yapılır, yasalar herkes için geçerlidir" sözünü hatırlatan Külahçı, "Türk çatı örgütleri Almanya’ya gelmek isteyen eşlerin Almanca öğrenmelerine karşı değil. Onlar farklı uygulamalara karşılar. Türkiye’den gelen eşlerden Almanca bilmelerini istiyorsunuz, ama Japonya’dan, Güney Kore’den, Yeni Zelanda’dan, ABD’den ve bazı başka ülkelerden gelecek eşlerden Almanca bilmelerini talep etmiyorsunuz. Bu anayasayla ve AB temel şartlarıyla bağdaşmamaktadır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!